Глътка въздух през лятото, но цените скачат и идва…

 

Родопчани са убедени, че ще има и четвърта вълна на ковида, дори някои я наричат делта вълна.  „Подготвят ни отсега. Така беше и миналото лято, малко въздъхнахме и след това локдауни, много хора загубиха близките си, работата си. Сега пак е така, лятото сме спокойни, но през септември-октомври ще видите какво ще стане.  Отсега трябва да се подготвим, да поработим по морето, по полето, да спестим някой лев, че кой знае какво ни чака“, споделят хората.

 

Ваксини за всички

 

Заклети антиваксъри също обмислят да се ваксинират. Вече са убедени, че е по-добре да се ваксинират, за да оцелеят. Започнаха да издишат теориите за чипирането и състава на ваксините. Хората се убедиха, че няма шега с короната. 

Цените на стоките тръгнаха нагоре, олиото достига на места 4 лв. за литър. Всичко се повишава, само не заплатите.

 


Политици за многократна употреба

 

Политическите интриги и съставянето на правителство пък не е на дневен ред за родопчани, защото те са свикнали да се спасяват поединично. Скандалите не секват по върховете, но хората знаят, че те сами трябва да търсят варианти. Скандалите не плащат сметките, не пълнят хладилника, затова всеки сам трябва да се оправя.  Те виждат, че политиците ни са за многократна употреба. Дори няма как да броим техните превъплъщения и „употреби” в името на властта. В медиите  продължават да се изявяват лица и гласове на хора, използвани активно както в годините на развития социализъм, така и през демокрацията. Тези хора са готови в името на властта и парите да бъдат употребявани от всеки, който ги наеме.

И така наред с агресията, злобата, безпаричието, ковида и несигурността, родопчани отсега мислят за своето оцеляване.

 

Несигурността и притесненията на хората продължават

 

Ясно е, че пандемията е на приливи и отливи. Обществото ще продължава да се люшка между безопасност, сигурност, страх, свобода и инициативи. 

А сега тези, които работят в чужбина или по родните ни курорти, се надяват поне спокойно да мине летния сезон, защото ден година храни. Други пък взеха да се възмущават, че се  отменят противоепидемичните мерки.

Свикнахме с маските и продължаваме със старите проблеми, страхове и несигурност.

„Свикнахме и вкъщи да си стоим, и да обикаляме около хладилника. Качихме килограми и не ни е удобно да се съблечем по бански. Имаше и нещо хубаво в това да си стоим у дома. Станахме си по-близки, повече време сме със семейството си. Само за тийнейджърите е по-трудно, защото те искат да излизат навън и да ходят на училище, за да се виждат със съучениците си и по-добре да усвояват учебния процес“, коментира смолянчанка.

И така хората се подготвят за поредната зима, която ни очаква и поредната ковид вълна. Сега тези, които могат да си го позволят, ходят на море, други правят зимнина, снабдяват се с дърва, правят ремонти по жилищата си и най-вече се наслаждават на летните дни и липсата на локдауни.

В това несигурно време, епидемии и политическа нестабилност всеки търси сам начин да оцелява.  

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

1-Купон на морето

2-Стягане за зимата в Родопите

3-И пробития ботуш

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I