33,8 на сто от децата с ромски майчин език проявяват ниска емоционална ангажираност в школото. Делът им при учениците с майчин език български и турски е съответно 29% и 32,2 на сто.

Това отчита анализът на Института за изследвания в образованието за последствията за учебния процес, учениците и учителите от обучението от разстояние в електронна среда през изминалата учебна година.

Най-висока емоционална ангажираност е отчетена при най-малките ученици, участвали в изследването – тези в V клас (25%), след което устойчиво намалява, за да достигне най-ниски стойности при учениците в XII клас (51%).

Според изследването, учителите оценяват благоприятно въздействието на обучението от разстояние в електронна среда върху някои специфични умения на учениците. Преобладаващата част смятат, че то е подобрило уменията на децата да работят с дигитални технологии, като най-съществено подобрение се открива в начален етап. Всеки трети учител отчита подобрение на уменията на учениците за самостоятелно учене. В същото време всеки трети учител смята, че уменията на учениците да организират и управляват времето си са се влошили. Няма съществени разлики в тези оценки според населеното място и вида на училището.

Наблюдава се съществено неблагоприятно въздействие на обучението от разстояние в електронна среда върху социализацията на учениците. Около 58% от учителите отчитат влошаване на социализацията на учениците, като то е по-сериозно в големите градове, отколкото в селата.

Всеки трети учител пък отчита влошаване на дисциплината в онлайн часовете, а около 29% от тях наблюдават влошаване на търпението на учениците, когато общуват с връстниците си.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I