Болшинството от положителните на Ковид-19 гастарбайтери, прибиращи се от „червени зони“ в Европа, карат вируса безсимптомно. До този момент няма нито един потвърден случай на Делта вариант на заразата в Родопите.

Това съобщи за „Родопи voice“ епидемиологът в болницата в Смолян д-р Сергей Сиденко.

Десетки пък са изпратените проби за изследвания от областите Кърджали и Смолян, установи наша проверка.

Според д-р Сиденко, за излизане на резултати ще трябва да се изчака със седмици.

„Делта вариант ще има и в нашата страна. Няма как да се пропусне. Той се предава по-бързо, поразява повече хора, като грип. Нека споменем, че традиционният грип е по-заразен от коронавируса“, посочи епидемиологът.

Прогнозата му е да има повече заразени след септември, а броят на случаите да започне да се покачва през втората половина на август.

„Надявам се да не говорим за четвърта вълна, а просто за повишаване на случаите. Да не забравяме, че възприемчивият контингент вече се разреди. Наблюдаваме антитела при 40 на сто от изследваните хора. Заедно с ваксинираните се формира около 50 на сто защитени хора в региона. Дори да се заразят отново, те ще го прекарат леко. Това е и смисълът на ваксините“, обясни пред екипа ни д-р Сергей Сиденко.

Неговата прогноза е Ковид-19 да „заеме своето място“ сред сезонните заболявания, но затова ще е нужно още време.

„Важно е наистина хората да не изпадат в паника, но и да внимават, да се пазят“, допълни лекарят.

24smolian.com


 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I