„Има такъв народ“ вече не иска подкрепа в рамките на 46-ото Народно събрание за правителство на малцинството, партията обяви курс към нови избори. Слави Трифонов пък обяви, че ИТН подкрепят Румен Радев за втори президентски мандат.

Реакциите на 11 август:

Корнелия Нинова, председател на БСП:

„Намираме се пред нова здравна, икономическа, социална криза и проблемите не могат да бъдат решени, ако парламентът се разпусне и няма редовно правителство.

Служебният кабинет няма как да се справи с предизвикателствата без работещо Народно събрание.

РЗИ София вече обяви намерението си за нови мерки и веднага последва реакция и закана за протести в София, Пловдив и Варна и ако осъмнем утре блокирани какво ще правим. Токът е 75% по-скъп от средното за Европа, започнаха да затварят предприятия, а в крайна сметка ще се оскъпи всяка една стока и услуга, ще бъдат съкратени работници, ще бъде намален износът, хората не могат да понесат шока и всяко домакинство ще пострада през есента и зимата, а синдикати заплашат с национални протести.

Бежанските лагери са препълнени и предвид събитията в Афганистан, вълната от мигранти ще се засили.

И на всичко това пари в бюджета няма, въпросът за доходите не може да бъде решен, актуализацията на бюджета на служебния кабинет разчита в една от своите част на пари от плана за възстановяване, а той не е внесен, служебният кабинет чака това да направи редовен, а въпросът е откъде ще дойдат парите. Това са факти и алармираме за тях, за да въведен разум. Проблемите могат да бъдат решени само ако НС не се разпусне и съставим редовно правителство".

Мая Манолова, председател на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“:

„Нали не очаквате ние, които се изправихме на местните избори в София срещу модела на "орлетата", сега да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент? Не! Няма да има такова гнездо! Или поне няма да бъде с наше участие.

Време е да се вземем в ръце! Това е Народното събрание. Не е детска градина, махленска сбирка! Не е шоу програма! Хората очакват решение на проблемите си, стабилно правителство, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка, начело на държавата.

Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес. 45-ото Народно събрание по желание на „Има такъв народ“ завърши за девет дни. За да идат на избори и да получат повече мандати. Поздравихме ги за победата, макар че беше ясно, че нямат мнозинство. Сега сме в същата ситуация - 46-тият парламент се тласка отново към разпускане след едва 20 дни живот. Отново от същата политическа сила.

Ние обаче не искаме да угодим на втора такава прищявка. Трети избори за половин година не искат и българските граждани. Техният проблем не е да ходят на избори, докато партиите получат резултатите и партньорите, които са им удобни. Техният проблем са ниските доходи, четвърта вълна на COVID-19, липсата на подкрепа за бизнеса и домакинствата, мизерните пенсии, скока на цените на тока, парното и водата, които изправят пред икономическо бедствие хората, домакинствата и фирмите, съдебната реформа.

Кога ще спре това? Колко прищевки още? Кой стои зад маневрите по терена и по ръба на нервите на българските граждани? Не е ли плесница по лицето на тези, които искат промяна и разграждане на едноличния модел? Кой от тях иска замяната на един едноличен модел с друг едноличен модел?

Докога един политически център на задкулисието ще продължава това? Докато му хареса броят на депутатите в парламентарната група ли? Не е ли това подмяната? Не са ли това ритуалните танците, с които да се скрият сянката и дългата ръка на ДПС зад паравана на предлагания кабинет?

Единствената проява на разум е решението „Има такъв народ“ да подкрепи президента Радев за следващ мандат, като последен символ на протестите, с който не сте се подиграли. Нашата парламентарна група ще положи всички усилия, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо от това на кого ще бъде даден той. Управление против кризата и в интерес на българските граждани. Насочен мандат за 6-8 месеца, който да изпълни дневния ред на българския народ – съдебна реформа, пенсиите, COVID криза, актуализацията на бюджета, бюджетът за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост, цените на тока, парното и водата. Да има пари в държавата и в джобовете на българските граждани, а не на партийните инженери, чиито проекции са тук в залата.

Господин Борисов си отиде, но мафията е на терена“.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС:

„АнтиДПС риториката няма да реши здравната, социалната и икономическата криза и заради това този път няма да мине.

Политическите партии да си вземат поука - забравете за политическия реванш, бъдете на висотата на своите отговорности и работете за България.

Какво наблюдаваме на политическата сцена? Опити за налагане на желани образи за себе си и за опонента. Като се почне от предизборната кампания и посланията на партиите и коалициите, та до днес. Вместо да се представят политики, програми и планове за изпълнението им, участниците в предизборната кампания се фокусираха и единствено върху това с кои партии няма да работят, какво няма да правят. Може и да е нормално да се говори в предизборен период, но в ситуация на реална политика, реално управление, да продължаваш да говориш какво няма да правиш, изглежда нелепо и безотговорно.

По думите му ДПС е била единствената политическа сила, която се е опълчвала на ГЕРБ и е посочвала недъзите на модела и е оставала сама.

Останалите партии, присвоявайки си позицията на единствени противници на ГЕРБ, вкупом тръгнаха да налагат негативен образ на ДПС.

На всички тези, които разчитат на късата памет, искаме да кажем - не можете да игнорирате избирателите на ДПС. Не можете да градите, когато рушите, не можете да възстановите демокрацията с недемократични методи, не може да възстановите диалога без диалог, не може да подценявате ДПС". 

Виктория Василева, зам.-председател на ПГ на ИТН:

„Ние просто сме честни и истински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи фрази.

Благодарение на безпрецедентните атаки в последните седмици, структурите на ИТН са по-единни и решителни.

"Много са ни подценили, ако са смятали, че ще ни пречупят психически, да ни унижат или омаскарят. Омаскарихте себе си. ИТН е кауза, която е много по-голяма от мен и моите колеги и тя ще бъде жива. Време е да изхвърлим боклука.

Твърдят, че знаят кои как се прави. Те били вещи в тази работа. Нека да ви кажем как ние видяхме парламентаризма в последните 2 седмици. Той се изразява в това да говорят едно пред парламентарната ни група, друго пред медиите, трето пред групите си. Парламентаризмът се изразява в репликата: Обещайте му нещо на Христо, после няма да го изпълните. Свежда се до: Моля ви, направете нещо, защото в следващия парламент няма да влезем. Парламентаризмът е реплика от типа: Махнете този. Сложете който и да е, само махнете този. Парламентаризмът е готовност на един човек да се жертва за министър, само дето никой не го е канил. Това е техният парламентаризъм, но не е нашият. И никога няма да бъде.

Не беше ли нахалство от тяхна страна в 45-ия парламент, когато бяхме 51, да ни умоляват със сълзи на очи да направим правителство, и то без условия, защото се страхуваха от избори. Очевидно е, че не са свикнали на такъв език и такова поведение. Свикнали са всичко да се урежда с шушукане по ъглите на Народното събрание за предварително договаряне на порциите.

Останалите партии в НС никога не са искали разговор за политики, а са целели да проправят път към постове и влияние.

През цялото време очакваха този разговор - другият. Кои министерства и кои регулаторни органи ще овладеят. Не го получиха. И няма да го получат от ИТН. Това ги доведе до лудост. Никога не са искали споразумение с ИТН. Доказаха го всички с взаимно изключващите се изисквания, които поставиха - Христо Иванов няма да се подпише под едно споразумение с Мая Манолова. Мая Манолова не иска да подпише под едно споразумение с БСП. БСП не приема споразумение, подписано само от партиите на протеста. Всички заедно няма да подпишат общо споразумение, но ако чуят дори за подписано двустранно такова, се оттеглят. Страхотен парламентаризъм, дами и господа! Поздравления!".

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I