Спряганият за проектопремиер на „Има такъв народ“ преди Пламен Николов - Петър Илиев, ще бъде министър на вътрешните работи. Момчил Иванов поема правосъдието, Пламен Данаилов-финансите. Министър на икономиката ще бъде Десислава Димитрова.

Това са неофициално част от имената в проектокабинета на Пламен Николов.

Ето останалите:

Георги Георгиев – Министър на регионалното развитие и благоустройството

Александър Николов – Министър на енергетиката

Силви Кирилов – Министър на здравеопазването

Гроздан Караджов – Министър на транспорта

Някои министерства остават със същите предложения от предния проектокабинет:

Ради Найденов – Министър на външните работи

Теодора Ганчовска – Министър на отбраната

Радостин Василев – Министър на младежта и спорта

Преди срещите между формацията на Слави Трифонов и останалите партии в Народното събрание, проектопремиерът Пламен Николов обеща, че щели да произведат новина. От думите му стана ясно, че до 24 часа снощи подбирал министрите, които да влязат в бъдещото правителство на „Има такъв народ“.

Официалният списък с имената на министрите се очаква да стане ясен по-късно днес.

Повечето от предложените за министри от "Има такъв народ" в момента са депутати от партията на Слави Трифонов. Официално имената им ще бъдат обявени след края на срещата между ИТН и БСП в 17 ч.

За министър на на финансите е номиниран депутатът Пламен Данаилов. Той в момента е депутат от ИТН. Завършил е УНСС със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г. е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

За министър на икономиката е предложена Десислава Димитрова. Тя също е участник в кастинга за политица на Слави Трифонов, в който участва и номинираният за премиер Пламен Николов. Десислава Димитрова е управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на съвета “Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България“ към БТПП.

Енергийното министерство трябва да бъде поето от Александър Николов, който в момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. До влизането му в служебното правителство Николов не бе познат на широката общественост. При назначаването му за зам.-министър бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

За здравен министър е издигнат урологът Силви Кирилов, който е един експертите на ИТН в здравния сектор. Бил е директор на Агенцията по трансплантациите, както и на няколко болници - "Александровска" по времето на НДСВ, а след това и на частните МБАЛ "Доверие", "Уни Хоспитал".

Да ръководи министерството на транспорта и информационните технологии е номиниран Гроздан Караджов, бивш народен представител в 43-ото НС от Реформаторския блок, където бе и председател на транспортната комисия. Той е юрист по образование, но повече е известен като експерт по телекомуникациите като е специализирал бизнес мениджмънт в тази сфера в Япония. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация".

За министър на правосъдието този път е предложен адвокат Момчил Иванов. Иванов е адвокат и областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Той има опит в политическия живот, бил е активист на СДС.

Петър Илиев е номиниран този път за министър на вътрешните работи. Той е юрист. Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието "Адвокат на годината". Говори 4 езика. На 43 г.

За министър на младежта и спорта е издигнат отново Радостин Василев, също юрист и в момента депутат от ИТН. Специалист е по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.

ИТН отново залагат на Теодора Генчовска да ръководи Министерството на отбраната. Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

За външен министър отново е номиниран дипломатът от кариерата Ради Найденов. Той последно беше посланик в Швейцария. Бил е посланик и в Германия и Австрия. Беше заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 - 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Предложеният за регионален министър инж. Георги Георгиев е координатор на експертната група на ИТН по регионално развитие и инфраструктура. Има консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация, бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише на сайта на ИТН.

Министерството на културата трябва да се поеме от Георги Султанов, който е оперен артист, с 23-годишен стаж.

За кандидат за агроминистър е определен Пламен Абровски, който бе номиниран за поста и в първия проектокабинет на Трифонов. Юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години, има сериозен опит в международни институции в сектора. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор "Директни плащания", в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

За Ивайло Кожухаров и този път е отреден постът за министър на туризма. Той е мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по "Икономика и организация в туризма" и "Маркетинг". Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение "Национален Борд по туризъм".

Министерството на образованието пък да се поеме от Велислава Петрова. В първия проект за кабинет тя бе предложена за здравен министър. Петрова е български учен, доктор по вирусология от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г. Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията. Петрова е на 31 г. и е родена в Сандански.

За социалното министерство е издигната Теодора Пенева, която е "експерт по енергийна бедност и социална политика". Пенева има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги, в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Управление на институциите за социална работа". В Пекинския университет е завършила "Международна икономика". Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I