Борсата: Големите заплати са за хора с начално образование

Десетки свободни места на трудовата борса в региона в средата на септември. Търсят се висшисти, доста учители, но големите заплати са за хора с далеч по-ниско образователно ниво.

Недостигът на даскали е осезаем от офертите в Бюрото по труда. Възнаграждението за фелдшер с висше образование пък е 1100 лева, докато сортировач на дървен материал или оператор на дъскорезница ще получават до 2000 лева заплата. Изискването е просто-начално образование.

„Ситуацията е такава, че регионът има нужда от хора със специфични възможности, което до голяма степен обезсмисля инвестицията във висше образование. Разликата във възнагражденията е в пъти. Това до голяма степен обуславя и обезлюдяването на областта. Младите наливат средства в знания, но търсят реализация другаде, където трудът им ще бъде адекватно заплатен. В същото време бизнесът търси хора, като изискването е да знаят четмо и писмо“, коментират за 24smolian.com анализатори.

Свободните места в Смолянско са от директор до магазинер. Търсят се готвачи, камериерки, касиери, монтажисти, машинни оператори, чистачи, гладачи, кроячи, шивачи, огняри.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I