От 7 септември започва електронно националното преброяване на населението и жилищния фонд в България, което Националният статистически институт (НСИ) провежда веднъж на десет години. Tо ще приключи в полунощ на 17 септември, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването на терен. Това е 18-ото преброяване на населението. 

Националният статистически институт призовава българите да се преброят електронно между 7 и 17 септември.

Платформата, на която всеки може да се преброите онлайн, е Census2021.bg, тя е достъпна и от сайта на НСИ. Това е по-бързият и безопасен вариант, защото преброителят само ще вземе техния уникален преброителен код, отбелязва НСИ в съобщение до медиите.

Ако човек не се включи в електронното преброяване, от 18 септември до 3 октомври трябва да очаква посещение от анкетьор. Съгласно Закона за преброяването участието в него е задължително, 160 лева е глобата, ако човек откаже да участва в него.

Какви данни се попълват в електронната карта
За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на сайта, където трябва да впише ЕГН, документ за самоличност и валиден имейл. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира, един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. След регистрацията се попълва електронната преброителна карта, което отнема около 15-20 минути. Тя съдържа въпроси в четири основни раздела:

  • адрес;
  • жилище;
  • домакинство;
  • население.

Петият раздел - временно присъстващи, се попълва единствено в случай че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там - например гости за няколко дни. Образец на картата в хартиения й вариант можете да видите тук или в прикачения файл. Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.
С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени - отбелязва се само верният отговор.

Данни за жилището
Събират се данни какво е жилището - държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н.
Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

Информация за хората и домакинствата
В следващия раздел се попълва информация за броя на хората и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде един човек, който живее сам или повече хора, които живеят заедно и имат общ бюджет.
В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.
Трябва да се попълнят данни и за всеки от живеещите в жилището. Добре е да се започне с главата на домакинството или друг пълнолетен. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството - например, ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата - син/дъщеря, на бабата - родител (ако му е майка) или "друго неродствено лице" (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи "не мога да определя" или "не желая да отговоря". В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището
или работното си място.
Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.
Попълването на картата може да се преустановява и да продължава по-късно, като обаче попълнената дотогава информация ще са записва само ако е преминат цял раздел.
След попълването на електронната карта системата ще генерира код от 15 знака. Именно този код се предава на преброителя.
При въпроси и неясноти попълващият анкетната карта може да се обади безплатно на мобилен номер *2021. Той ще работи всеки ден от 9 до 21 часа.

Диаспора
Ще бъдат преброявани само българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата на преброяването, като под временно отсъствие се има предвид по-кратко от 1 година. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които пребивават, отбелязва НСИ.
Целта на преброяването е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна хора, които са обект на административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане, инфраструктурни проекти и др., свързани с политиките и мерките по отношение на благосъстоянието на населението.

24smolian.com




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I