За почти десет години кметът на Смолян Николай Мелемов е стопил просрочените задължения на общината от 3,9 милиона лева на 325 950 лева. Толкова са просрочията на общината към дата 30-ти юни 2021 г., става ясно от отговора на финансовия министър до народния представител Петя Михалевска (БСП за България). Михалевска е поискала информация за финансовото състояние на 10-те общини в областта, а също и за състоянието на пътната мрежа в 10-те общини. До този момент отговор й е дал само финансовият министър Асен Василев. Срокът за отговор на регионалния министър Виолета Комитова е 7-ми септември. От социалния министър тя очаква анализ на демографските данни и безработицата за Смолянска област. От министъра на външните работи пък отговор на въпроса защо се бави отварянето на ГКПП "Златоград-Ксанти".

При встъпването си в длъжност в края на 2011 г. Мелемов завари просрочия от 3 899 000 лева и несъбрани вземания от 8,7 млн. лв. Дълго време общината беше обект на наблюдение, което Министерството на финансите упражнява, тъй като не отговаряше на повече от три показателя за финансова стабилност.  През 2017-та общината отпадна от финансов мониторинг.

Просрочените задължения на община Чепеларе към края на юни месец тази година са 632 911 лв. Едва преди пет месеца община Чепеларе бе извадена от списъка на общините с финансови затруднения. Нейните финанси пък са наблюдавани от 2016 година, след като се оказа над три нарушени показателя, разписани в Закона за публичните финанси. Показателите, които се следят, са шест: процент на събираемост на данък недвижими имоти и данък превозни средства, съпоставен със средната събираемост за страната; поети ангажименти; задължения за разходи; просрочени задължения; нарушения при плащане на общинския дълг по реда на чл. 32 от Закон за общинския дълг и отчитане на бюджетното салдо за последните 3 години. Ако една община надхвърли определените параметри, тя е в нарушение и в риск. Ако едновременно са нарушени три или повече показателя, общината се оказва в списъка на общини в затруднено финансово положение и над нея Министерството на финансите упражнява мониторинг.

Най-тягостният за общините показател са просрочените задължения, защото те на практика са извън текущите. Тоест, текущите са си налични. За просрочен обаче се счита този дълг, за който са изтекли законовият или съответно договореният срок за плащане. Просрочията на община Девин са на стойност 336 138 лв. На община Мадан – 292 200 лв. На Неделино – 206 537 лв. На Рудозем – 2,2 млн. лв. На Златоград – 3,5 млн. лв. На Доспат - 5 млн. лева.   С най-ниски просрочия са двете най-малки общини в област Смолян: Баните – с 16 438 лв., и Борино – с 18 739 лв.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I