150 000 000 лева са загубите всяка година за страната ни от горски пожари.

Причината е, че за толкова години нито едно правителство не взе мерки горските региони да бъдат надлежно защитени с въздушна противопожарна техника. Страната не разполага нито със самолети, нито с хеликоптери, оборудвани за гасене на пожари от въздуха, особено в труднодостъпни райони. А област Смолян е една от най-застрашените.

Това обяви специално за 24smolian.com водачът на листата на „Има такъв народ“ в Смолян Мика Зайкова.

„Ето защо ИТН предложи на вицепремиера Атанас Пеканов да включи проект поне за 2 самолета, специално пригодени за гасене на горски пожари, в Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление това не се случи. Ето защо с помощта на група специалисти се постарах да намерим по-евтино и по-бързо решение за защита на нашия регион и на целия горски фонд от пожари. Анализът показа, че за целта е възможно да се ремонтират и преоборудват военни хеликоптери по подходящ начин“, посочи Мика Зайкова.

По думите й, на първо време ще са достатъчни 4 хеликоптера за цялата страна. За целта, освен ремонт и преоборудване, е необходимо и обучение на екипажите за работа с тях.

„Всичко това може да се случи за 6 месеца, така че следващото лято вече да сме готови да посрещнем предизвикателствата. Още през 2022 г. може да бъдем готови  и за целта вече имаме и разчети за необходимите средства. За ремонт, преоборудване и обучението на екипажите ще са необходими 30 млн. лв. Ежегодно за поддръжка, разходи по гасене то и издръжка на екипажите, ще са необходими 10 млн. лв.

Тези разходи са многократно по-ниски от поръчката на самолетите, а и тази поръчка реално може да бъде изпълнена за около 5 години. За източник на средства може да се ползва Фондът за бедствия и аварии и ОП „Околна среда“. За всичко това вече е уведомен президентът Румен Радев. Ето защо веднага след изборите това ще бъде една от първите ми задачи.

Вие, скъпи приятели, вече ме познавате и знаете, че захвана ли се с нещо винаги го изкарвам до положителен финал, независимо от трудностите и пречките-така че се надявам следващото лято нашият регион и всички горски региони да бъдат защитени от пожари“, допълни Мика Зайкова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I