Да избереш родното, дори на хиляди километри от дома; да плащаш; да чакаш; да трупаш нерви; да ти доставят нещо, което не става, а накрая да ти кажат „Ако щеш и 50 жалби пусни, не ми пука“.

Една история от родопчанин, който живее в Англия. Решил е да си поръча дограма за къщата от фирма в Смолян. И… перипетиите започват.


Началото е дадено през декември 2019-та година.

„Поръчахме дървена дограма от фирма в Смолян с уговорка, че ще бъде направена и доставена до транспортната фирма в София. Ние заплатихме 50% от сумата при подписването на договора на ръка. Беше дадена разписка, другата половина заплатихме по банков път при доставката на дограмата до София. Сумата беше преведена по сметката на съпругата на собственика на фирмата. Той ни обясни, че е в процес на сменяне на цеха и банки и ще е по-лесно, ако преводът е направен на сметката на жена му. Ние напълно се доверихме и преведохме парите на нейната сметка“, разказва за 24smolian.com Асен Моллов.


„Прозорците бяха доставени през пролетта на 2020 година. След много уговорки и отменен веднъж полет, собственикът на фирмата дойде в Англия през септември, за да монтира дограмата. Веднага стана ясно, че той е допуснал грешки при изработката - всички прозорци и вратата бяха доста по-малки, 12 от 14 прозореца не могат да се използват, тъй като дръжките не могат да се монтират. Липсва обков на вратата и един от прозорците е постоянно отворен и не може да се затвори, защото обковът е счупен.

Ние напълно се доверихме на фирмата и дори заплатихме всички пари преди да видим дограмата. Сега имаме дограма, която не е направена както трябва и има дефекти. Също един троен и един двоен прозорец са направени от единични прозорци, съединени с видии, а това не ни беше обяснено. След разговор със собственика ние се договорихме, че той ще направи три прозореца за негова сметка, за да си поправи грешките. Ще ни изпрати липсващия обков за вратата и обков за разваления прозорец веднага, когато се върне в България. За да му помогнем и да покажем нашето разбиране към него и ситуацията, в която той се намира, ние предложихме да покрием транспорта от България до Англия и още, за да му  помогнем, поръчахме допълнително 8 прозореца. Също част от уговорката беше, че всички прозорци ще бъдат направени и доставени до София до края на октомври 2020 г. Обясних на собственика на фирмата, че това е много важно за нас. Заплатихме 50% от уговорената сума по банков път, отново по сметката на съпругата му.

Това не се получи, прозорците не бяха направени до края на октомври, дори не бяха направени до края на декември. Аз многократно обясних на собственика, че ще трябва да се плащат мита и такси и документи да се попълват защото от януари Англия няма да е в Европейския съюз. Прозорците бяха направени преди няколко дни, година по-късно. През тази година аз чух много лъжи и извинения защо дограмата не е направена, многократно ми беше обещавано, че ще е готова, но това не стана. Аз исках да ми се предостави адрес на цеха, за да мога да изпратя човек да провери как върви работата. След много обаждания, адрес ми беше предоставен, но фалшив.


Преди няколко седмици собственикът на фирмата ми каза, че единственият начин да си получа дограмата е ако платя допълнително 2200 лева, за да покрия неговите разходи за трите прозореца, които той се съгласи да направи за своя сметка, за да поправи някои от грешките си. Причината, която той изтъкна, е че цените на материалите са се покачили. Аз отговорих, че аз съм платил 50% за материалите преди една година и ако той не е купил материали тогава, това не е мой проблем и не виждам защо клиентът ще трябва да плаща за неговите грешки. След многократни телефонни разговори аз реших да отида на място и да разговарям с него. Успях да разбера къде се намира цехът на въпросната фирма и се срещнах със собственика.

Прозорците не бяха завършени. Той каза, че ще са готови след един ден, ние също обсъдихме ситуацията с дръжките и стана ясно, че втората поръчка е направена както трябва и грешката при първата е негова, защото той е произвел всички прозорци без да пробва дори една дръжка. Също така той ме погледна в очите и ми каза, че е приготвил митническа декларация. Половин час преди ние да отидем да вземем дограмата, собственикът ми се обади и стана ясно, че той отново ме е излъгал и няма митническа декларация.

Повече от една година след като направихме втора поръчка и 18 месеца след първата, ние имаме част от поръченото, което не е изработено както трябва, и единственият начин да си получим останалите прозорци е ако заплатим 2200 лева. Заплащането трябва да стане на ръка или в изипей. Въпросното лице ми каза, че ако аз искам сметка на фирмата или фактура, цената ще се промени. Аз отвърнах, че ние имаме договор и там цената е посочена. Собственикът настоява, че без заплащане на допълнителната сума, няма да си получа стоката.

Моето мнение е, че въпросното лице укрива данъци и ние не сме първите клиенти, с които той се държи така. Той мисли, че е над закона. Когато аз му казах, че не ми остава нищо друго, освен да подам жалба, за да си получа стоката, той отвърна, че мога да подам 50 жалби, на него не му пука въобще. Той дори имаше наглоста да ми каже, че си е изпълнил поръчката тъй като е октомври. Когато поисках да ми покаже фактури за да докаже, че неговите разходи за трите призореца са 2200 лева, разбира се, отказа“, посочва Асен Моллов.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I