„Повече от 20 години след започване на реформата в здравеопазването е необходимо отговорните институции да преосмислят истинската същност на здравната система и да предприемат необходимите действия за привеждането й в съответствие с възприетия модел на социално и здравно осигуряване. Трябва да признаем, че сме се провалили с реформирането на здравната ни система, която все още остава недостъпна за населението на страната в редица региони и с много ниско качество. Призоваваме за професионална отговорност на всички институции – местни и държавни, ангажирани със здравето на хората и всички политически партии в следващия парламент за провеждане на открит дебат за състоянието и организацията на здравеопазването в страната, за изработване на стратегия за излизане от проблемите, в които е изпаднала здравната ни система“.

За това настояват в отворено писмо до президента, премиера, здравия министър и медиите от Югоизточно Европейски Медицински Форум и Клъстер на Здравните Региони, след конференцията, която бе организирана и проведена в Родопите.

Според тях, социално-икономическото развитие на регионите задължително трябва да включва развитие на здравната система и поддържане на здравна инфраструктура и грижа за гарантиране здравното обслужване на населението и осигуряване на равен достъп до качествена медицинска помощ, с актуализация на здравната карта и насочване на усилията към децентрализация и демонополизация на здравната система.

Гарантиране на периодични профилактични прегледи на населението по предварително изготвени програми, отразяващи регионалните здравни специфики и контрол на изпълнението. Осигуряване на финансово и кадрово обезпечение на болничните заведения за преодоляване на острия дефицит от медицински кадри за борба със социално значими заболявания и имунизация на населението. Усъвършенстване организацията на здравното обслужване на целеви групи от населението – възрастни хора в селските региони, социално слаби граждани, подкрепа на детското и майчино здравеопазване. Ресурсно обезпечение от страна на държавата и общините за привличане на млади лекари и медицински сестри, чрез материални стимули с възможност за специализация на място. Осигуряване на необходимото финансово субсидиране на общинските лечебни заведения, което да отчита спецификата на отделните региони в страната. Националната Здравноосигурителна каса да започне да прилага приетите нови медицински стандарти към алгоритмите на клиничните пътеки, за да могат болниците реално да усетят чрез тях финансово облекчение.

„Готови сме да участваме в диалог, да подкрепим всяка инициатива и да окажем експертна помощ и професионални действия за оценка и „лечение“ на здравната система в България.

Ние, Югоизточно Европейски Медицински Форум – организацията, която представлява и обединява 25 медицински асоциации и повече от 800 000 лекари от Югоизточна Европа, Клъстер на Здравните региони, Български Червен Кръст, Медицински Университет София – Факултет по Обществено Здраве, Регионални и национални здравни институции, които представляват над 150 000 души, директори на лечебните заведения от област Смолян, кметове на общини от област Смолян, които представляват над 100 000 души население, директори на болници от София, Пловдив и Кърджали, медицински Югоизточно- Европейски Медицински Форум София,

специалисти и общопрактикуващи лекари, участници в Конференцията за състоянието и проблемите на здравеопазването в област Смолян, констатирахме редица проблеми касаещи българското здравеопазване на регионално/областно ниво, валидни и за цялата страна. Базирайки се на актуалната ситуация с разпространението на Ковид 19 в България и Югоизточна Европа, незадоволителния процент на имунизирани лица в страната – 19,6% , а за област Смолян 14,6 %, и загрижеността на Световната Медицинска Асоциация и Световната Здравна Организация за развоя на пандемията, с цялата си професионална отговорност - призоваваме всички органи и институции, ангажирани с опазване здравето на населението в страната, незабавно да предприемат спешни мерки и адекватни действия за решаване на този фундаментален проблем. Въпреки изминалите две години в борбата с пандемията, България е на първо място по смъртност и на последно място по ваксинация сред Европейските страни. При сегашната натовареност на здравната система е необходимо професионално отношение към въпроса, без политически нюанси и пристрастия. Готови сме да подкрепим всички усилия и окажем съдействие на правителството и отговорните за управлението на пандемията институции за ефективно управление на кризата и гарантиране на необходимите стандарти за медицинско обслужване и профилактика на населението чрез ваксинация“, се посочва още в писмото.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

 1. Уважаеми лекари, от форуми, клъстери и не знам какви си организации с милиарди членове, през всички тези десетилетия здравни екперименти някои натрупаха доста имане. Много от вас. Къде ви бе загрижеността за хората? Десетилетия, в които трупахте, а обществото ни се превръщаше в най-болното. И сега берем плодовете. Първи сме били по смъртност? Та ние сме първи по смъртност и преди корона истериите. Статистиката го доказва. По над 100 000 души умират в страната всяка година. За 10 година са 1 000 000 души.
  Малко схващате ли?
  Сега да говорите, че ниският процент ваксинирани бил причината? Айде бе! Ваксините са пенкилерът, така ли? Който ще ни направи безсмъртни?
  Уважаеми лекари, много добре знаехте какви са пробойните в здравната система. Как се източваше касата. Как един бивш финансов министър опоска всичко заради магистралите на премиера си.
  Знаехте, но мълчахте. Мълчахте и трупахте. Сега изведнъж се загрижихте. Ама от загрижеността май личи единствено желание за масова ваксинация? А, не е ли така?


  ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I