„Изтребете ни и да ни няма. Да се свърши един път завинаги. Да видим кой ще ви изкарва депутатските заплати и от кой ще крадете“. Така разгневена родопчанка коментира поредната статистика за увеличените стоки.

Всички по джоба си усещаме рекордния ръст на цената на олиото, на хляба, както и другите стоки. Експертите обясняват тези цени с инфлацията и по-скъпата енергия.  Според Националния статистически институт инфлацията у нас през миналия месец е 3,7%. В комбинация с по-високите цени на електроенергията и повишението на природния газ това удря всички ни по джоба, когато пазаруваме.

Олиото и хлябът са две от най-необходимите неща за всяка трапеза. В момента средната цена на килограм хляб „Добруджа” достига 1,72 лв. Преди година е била 1,60 лв. по данни на КНСБ. Очакванията са да достигне най-малко 1,80 лв. Олиото е поскъпнало рекордно – 43%. Така средната му цена за страната за литър е 3,86 лв., а вече в смолянските магазини е 4 лв.

 

„Всичко постоянно се покачва.

 

Закуските от 1,15 лв. са скочили на 1,40 лв. Най-добрият дезинфекционен препарат е 5 лв. вече. Цяло лято доматите не паднаха под 2,80 лв. за килограм, плодовете и другите зеленчуци също. Каква зимнина да правим при тези скъпи продукти?“, коментира темата с високите цени смолянчанка.

„От тъпите ни политици е всичко. Защо беше нужно да се правят три пъти избори в България? Пари, хвърлени на вятъра, защото те не могат да разделят кокала, ненавиждам ги всичките“, маха с ръка възрастен мъж.

„Вече съм убеден, че ако не умре народът от вирус, ще умре от глад. Това им е целта“, категоричен е смолянчанин.

Едно е сигурно, очаква ни поредната тежка зима. Освен галопираща инфлация и постоянно покачване на цените на основните хранителни продукти трябва да мислим и за коронавируса. Още се вихри Делта вариантът, а започнаха да ни подготвят и за Мю вариант, който още не бил влязал в страната ни. Така, че хаосът е пълен.

 

„Чудя се с какво да се отопляваме.

 

Зимата тук е шест месеца и вече започнахме да палим печка. 1000 лв. ми трябват за дърва, ако ги разхвърля за ток май пак толкова ще дойде. Чудим се със съпругата ми какво да изберем. И с ток, и с дърва една стая ползваме. Важно е обаче да имаме пари да си плащаме сметката за ток, защото като се отопляваш на дърва и да ти спрат тока няма да ти е студено, но ако си само на ток ще мръзнеш. Ще трябва бързо да вземем решение, ще оцеляваме, както и досега, с много лишения“, споделя родопчанин.

Докато доста хора пускаха селфита от морския бряг по-голямата част от смолянчани се приготвяха за зимата.  Хората се притесняват за оцеляването си повече от други години и затова отрано започнаха да се подготвят.

 


Зимнината

 

Една разходка из Смолян и не е трудно да се забележи, че из междублоковите пространства са пригодени места за варене на буркани, приготвяне на печени чушки, лютеница, сладка и друга зимнина. Още е рано само за зелето. Но съвсем скоро от почти всяка тераса ще се виждат бидони и ще е ясно, че са със зеле. През лятото родопчани събираха билки, от плодовете на дърветата в градините им си правиха компот и сладка. Лютеницата започнаха да правят още през август и в момента също се приготвя. Приятният аромат на печени чушки се усещаше още в началото на септември месец. Риболовците приготвяха риба в буркани. Прибра се фасулът, а сега и картофите се прибират.

Резачките на дърва не спряха. Хората се шегуваха, че събуждайки се от техния шум в просъница си мислили, че е октомври, а то е било юли месец. В социалната мрежа масово се оплакваха, че няма събота и неделя, и в часовете за почивка шумът от резачките не спирал.  

Зимнината отдавна е начин за оцеляване на хората. Родопчани са свикнали, че трябва сами за всичко да се оправят и да не разчитат на никого. Сега изобщо не ги вълнуват предстоящите избори, защото който и да дойде на власт те знаят, че трябва поединично да се спасяват. 

Ще чуете и често репликата - ще оцелеем пак, ако Оня горе реши. Да, ние все оцеляваме, целият ни живот е оцеляване от зима до зима, от година до година. Така сме свикнали, а и не реагираме по никакъв начин. Единствено в социалната мрежа и сега ще е така. Ще псуваме политиците, но ще правим зимнина и ще броим стотинките за хляб, а ако ни спрат и тока заради неплатена сметка, няма да имаме и къде да псуваме.

И така оцеляването продължава в условията на несигурна политическа обстановка, избори, инфлация и пандемия.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I