24rodopi.com/Общество

Един от двамата българи, чиито имена се появяват в досиетата "Пандора", е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи Атанас Чобанов, главен редактор на сайта bird.bg, който е партньор на международната мрежа за разследвания, публикувала първите резултати от проучване на милиони документи за офшорни сметки на политици от цял свят. Разследващият журналист говори в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+.

Името на Делян Пеевски и н още един българин не било оповестено при първите резултати, защото и двамата в момента се водели бивши политици, а решението на екипа било първо да се даде гласност за хора, реално участващи във властта.

Чобанов нарече Пеевски "айсберга на корупцията в България" и напомни, че той беше един от санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски". Журналистът отбеляза, че Пеевски досега не е бил притесняван от българската прокуратура, но предположи, че сега ще се наложи пони Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да образува проверка. Причината е, че Пеевски е подал невярна информация в декларациите си. "Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани, не са декларирани и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме Националната агенция за приходите", каза Чобанов.

По думите на разследващия журналист тепърва при проучването на документите ще излизат и други имена.

Първо трябва да проучим информацията от Досиетата "Пандора" и след това със сигурност ще има реакция. Това пък заявиха от Министерския съвет пред БНТ.

В масивите, добити от консорциума, става въпрос и за случаи, засягащи "пари, взети от българския данъкоплатец, и мисля, че ще надхвърлим милиард лева", каза Чобанов по-рано.

Над 200 лица, установени от България и започнали този офшорен бизнес, като някои от тях са с българско гражданство, фигурират според него в документите.

Международният консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists) и медии и платформи като Bird.bg, партниращи си с него, започнаха да публикуват разкрития за финансовите тайни на политици, милиардери и лидери по цял свят с тайни офшорни сметки и сделки, извършвани през тях. Това е най-голямото до момента разследване на ICIJ, като консорциумът обещава публикациите да продължат в следващите години.

Според официалното съобщение дотук са известни тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политици, държавни служители на високи постове като посланици, кметове, министри, президентски съветници, генерали и един управител на централна банка. Сред тях са и 35 държавни лидери от над 90 държави.

Информацията е споделена със 150 медийни партньори и това вече е най-всеобхватното сътрудничество в историята на журналистиката, казват от ICIJ. Става дума за включването на повече от 600 журналисти от 117 държави.

От ICIJ обясняват, че са се "сдобили" с близо 12 милиона поверителни финансови документи от 14 компании за офшорни услуги, създаващи и управляващи "кухи" фирми и тръстове в данъчни убежища./24rodopi

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I