Поради големия интерес от ценителите на изобразителното изкуство в Смолян, изложбата „Съмишленици“ в Художествената галерия ще остане още дълго време, за да могат повече хора да се докоснат до елитарното изкуство. 

Експозицията включва произведения на двама от най-големите български пейзажисти от основополагането на пейзажа в България. Това са Атанас Михов /1879 г. -1975 г./ и Патрики Сандев /1882 г.-1959 г. /. Те са от първото поколение художници, които са завършили Държавното рисувателно училище. Изложбата е по идея на Дом на Изкуствата и се помещава в зала 6 на Художествената галерия. Тя съдържа голям брой произведения, включващи маслени картини, акварели и рисунки, съобщи кураторът на изложбата Петър Пиронков. Известният живописец, който твори и в Смолян, за четвърта поредна година представи експозиции с уникални творби от проекта му „Летни изложби в Смолян“. Той посочи, че за първи път се показват като колекция пред публика произведенията на двамата известни пейзажисти. На Патрики Сандев е най-голямата колекция в България на едно място.

Той благодари на Община Смолян и на директора на галерията Иван Пеев, че участва в проекта му „Летни изложби в Смолян“. Всяка година представяме по една експозиция на световно ниво. Доказахме, че публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява посещавайки Художествената галерия. Идеята ми е гражданите и посетителите да намерят един остров на духовността в Родопите, коментира Пиронков.

Посетителите на експозицията ще получат безплатно каталог, в който присъстват 50 произведения, които са синтеза на тази изложба.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I