24smolian.com/Политика

Резултатите от поредното социологическо проучване, което сочи ГЕРБ за победител, праща 6 формации в 47-мия парламент и дава необходимия сбор на БСП и партиите на промяната за съставяне на правителство, бяха оповестени днес. Новото е, че този път агенция „Галъп“ прави разбивка на нагласите на онези 20% от избирателите, които в последните дни ще решат категорично как ще гласуват.

За коалицията ГЕРБ-СДС биха пуснали бюлетина 24,2% от гласуващите, сочи проучването на „Галъп“ по поръчка на сайта „Оффнюз“. Подкрепата за БСП към 31 октомври е 15,7%, за „Продължаваме промяната“ – 13,7%, за „Има такъв народ“ – 11,3%, за ДПС – 11,1%, за „Демократична България“ – 9,8%. В края на октомври обществените нагласи оставят „Изправи се БГ! Ние идваме!“ извън парламента, коалицията на Мая Манолова получава 3,1 на сто от гласовете.

“ГЕРБ продължава да е водач, а интересна битка има и за второто място – между БСП и „Продължаваме промяната“. БСП засега води, но не е ясно как ситуацията с ковид и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

„Продължаваме промяната“ пък са най-добре представени сред колебаещите се и перспективите им зависят от степента на мобилизация.

58,2% казват, че ще гласуват със сигурност за Народно събрание, още 20% заявяват, че по-скоро ще гласуват. От тези 78%, които заявяват желание за гласуване, около една пета все още не са избрали за коя партия биха дали гласа си”, посочват от „Галъп“

Разбивката за колебаещите се е доста интересна. "Продължаваме промяната" води с голяма разлика пред "Демократична България" - 24,1 срещу 15,6 процента. "Има такъв народ" и ГЕРБ си оспорват третото място с 13,5 и 13,4%. ДПС са четвърти, а БСП е едва пети избор на колебаещите се с 5,7 процента.

Припомняме, че към 2 ноември данните от проучване на „Сова Харис“ гарантират победа на първи тур на президента Румен Радев – 56,2%, и парламентарно присъствие на 7 партии: ГЕРБ - 23,8%, БСП - 16,7%, „Продължаваме промяната“ - 15,6%, „Има такъв народ“ - 13,4%, ДПС - 9,7%, „Демократична България“ - 9,1%, „Изправи се Бг! Ние идваме“ - 4,1% от гласовете./24smolian
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I