Сигнал в прокуратурата за измама от страна на фирми

Родопчанин „потъна“ с 68 550 лева при опит да купува акции на Американската фондова борса чрез посредници, които обаче нямали лиценз за подобен род операции.

Сигнал за предполагаема измама от страна на фирмите пък е подаден в прокуратурата в Смолян. Жителят на областния град потърси и правата си в съда.

Всичко започнало в началото на годината. Със смолянчанина се свързала жена, която се представила за служител в дружество, развиващо дейност с благородни метали и скъпоценни камъни. Тя предложила сключване на договор за финансови услуги и посредничество при търговия с ценни книжа на Американската фондова борса. След обяснения за сигурността на дружеството, от фирмата изпратили чрез куриер договор за извършени финансови услуги. В него изпълнителят се задължавал да осигури извършване на финансови услуги, които по естеството си представлявали инвестиции на финансови и капиталови пазари.

Първоначално смолянчанинът бил убеден да изпрати 1000 лева за закупуване на акции от компания. Комуникацията с посредника се осъществявала по Вайбър. Дни по-късно получил предложение за сключване на изгодна сделка с акции на друга компания, за които при закупуване на пакет от 5000 щатски долара се предоставял бонус. Били изпратени 8100 лева, а по-късно и още 2 450 лв. Всички средства се превеждали по банковата сметка на друго дружество, със същия предмет на дейност-„работа с благородни метали и скъпоценни камъни“. Дни по-късно били преведени на два пъти сумите от 30 000 и 27 000 лева. За всички тях смолянчанинът получавал уверение, че са закупувани акции и други финансови инструменти. В действителност обаче такива сделки не били сключвани, тъй като дружествата нямали лиценз да извършват дейност на инвестиционен посредник. Това станало ясно и при проверка на публичния регистър на Комисията за финансов надзор. Липсата на лиценз пък превръщал договора в нищожен. Когато родопчанинът си поискал парите обратно, те му били отказани с мотив, че трябва да плати още 37 800 лева.

След като разгледа иска, съдът в Смолян осъди дружеството, на което са превеждани парите, да върне цялата сума в общ размер на 68 550 лева.

Двете фирми са регистрирани в Пловдив и София, едната е с капитал от 100 лева, другата с 5000 лева.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I