Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, ще могат да си извадят зелен сертификат. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата, обяви на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Заповедта ще влезе в сила от четвъртък, 11 ноември. Този тип „зелен сертификат“ ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, обясни министърът.

По думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова ще се търсят антитела само от типа IgG като ще се работи със всички тестове, които съществуват в лабораториите. „Зелен сертификат“ ще се признава на хората, които имат IgG над 150 Bau/ml.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

Така хората, които са изкарали безсимптомно вируса, хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали и такива, които са постъпили за лечение по-късно и може би нямат верификация с PCR или антигенен тест, ще могат да се сдобият със „зелен сертификат“. 

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I