-Госпожо Зайкова, още с първото Ви посещение в Смолян между Вас и жителите му сякаш се създаде една здрава спойка на доверие. В Мика Зайкова те припознаха своето представителство в Законодателната власт. Неоспорим е фактът, че оправдахте доверието им и в 46-о НС събрание отстоявахте успешно техните интереси.

Ще споделите ли истинската причина, довела до невъзможността да се сформира правителство?

 

-„Има такъв народ“ наистина искаше да има правителство на малцинството, защото бяхме първи, но с малко. Искахме с колегите от партиите на промяната да съгласуваме приоритетите и политиките, които да ги осъществят. Най-искрено споделихме, че искаме да поемем цялата отговорност, та ако сбъркаме, другите партии, необезпокоявани, да продължат. Проведохме експертни преговори с „Да, България“, с хората на Мая Манолова и с БСП. Да, имахме различия по начина на провеждане на някои реформи, но се разбрахме. Препъни камък се оказаха имената на министрите.

Естествено, когато поемаме цялата отговорност, е нормално да има неудачни предложения. Но на някои им се искаха власт и постове, което не се получи. Това бе и фаталната грешка, която се отрази най-зле на нас.

 

-Какво усещате като разлика в очакванията и желанията на жителите на планината, които те заявиха пред Вас тогава и сега, в тази есенна предизборна кампания?

-Аз винаги съм била откровена с хората в Смолянсия край и мисля, че директният контакт е важен. Така разбирам техните болки и тегоби. За съжаление пандемията и може би прекалената загриженост на кметовете, не само на мен, на всички не позволи по-близък контакт. Бяха забранени тържествата за празника на Родопите, отменени дори и открити пазари, като този в Баните, например. Но щом е за здравето на хората, аз избрах да контактувам и да кажа какви идеи имам чрез вас, журналистите. За което ви благодаря. И днес, на празника на българските будители, ви поздравявам.

 

-Новият парламент ще започне работа в едни нелеки условия на инфлация, повишена пандемична обстановка, зима с високи сметки за ток. Какъв трябва да бъде акцентът, фокусът, върху който трябва да се съсредоточат депутатите ни през новия политически сезон?

- Инфлацията расте и дори изгладеният й вариант ще надхвърли 6%. Особено високо е поскъпването на стоки от първа необходимост-олио, плодове и зеленчуци над 50%, с 30 на сто брашно и хляб. Също така захар, горива. Предстои и сериозно поскъпване на електроенергията, както и водата в регулирания сегмент с над 30%. Още по-тежко е положението за бизнеса, на енергийната борса цената на ел.енергията нарасна 9-10 пъти. Ето защо трябва да се предприемат някои важни стъпки.

Да се повиши минималната работна заплата още през тази година, най-малко до 700 лева. Необлагаемият минимум да се вдигне още сега на три средни работни заплати, да достигне 4560 лв. Веднага да се въведе семейно подоходно облагане като от данъчната основа на семейството се свалят до три средни работни заплати. Освен преизчисляването на пенсиите, да се погрижим пенсионерите да запазят доплащането от 120 лева. За бизнеса, освен 110 лева за мегаватчаса за електроенергия, да получи допълнителни помощи и данъчни облекчения чрез намаляване на ДДС, поетапно на 18 и 15%, намаляване на административната тежест от такси и освобождаване от облагане при реинвестиране на печалбата в основен капитал.

Предстоят също така поправки на важни закони, като този за публичните финанси и обществените поръчки, така че да се сведат до минимум корупцията и кражбите.

 

-Какво смятате за социологическите проучвания, чиито анализи дават голям спад в доверието към „Има такъв народ“, в кампанията  дори се включиха астролози с прогнози?

-Знаете ли, аз много не вярвам на социологическите проучвания и не защото нашите социолози имат пропуски в знанията си и трябва да хранят семейства, а просто защото тези, които окрадоха България, разполагат с много средства и все още са на възлови места. А страхът е лош съветник.

Разбира се, сигурно има отлив от поддръжници на ИТН. Освен това има нов кандидат за парламента и то със сходни на нашите приоритети и политики.

Наложи се нашите екипи да преосмислят някои свои идеи, защото обстановката е много динамична

 

-Уморени ли са избирателите, какво чувствате при срещите с тях?

-Избирателите не са уморени, но малко обезверени и наша основна задача е да им върнем надеждата, че има честни хора, които искат да направят нещо за просперитета на България.

 

-Дошло ли е време виновните за цялата заблатена местност на българската политика да бъдат наказани? Или просто традицията повелява – вечно да се разминава на всеки?

-Абсолютно сте права, без върховенство на Закона, без разграждане на схемата за грабене, без наказание и затвор за виновниците, никой няма да ни повярва. Ето защо, колкото и да е трудно, грабителите трябва да отидат зад решетките. Няма да е лесно, но разтурянето на този модел трябва да се случи на всички нива.

Интервю на Стела БРАТАНОВА

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I