„Моята лична кауза ще бъде общинското и селищното здравеопазване, защото без сигурно здравеопазване няма как да искаме хората да остават в родния ни край. Като партия неведнъж сме го казвали, че общинските и областните болници трябва да получат специален статут на защитени здравни заведения и да имат по-голяма подкрепа от държавата.Знам, че ще бъде много трудно да се осъществи, но трябва да се промени системата, за да имат хората здравна сигурност“.

Това заяви в предаването „На фокус - Кандидат - депутати от 22-ри МИР Смолян отговарят“ по ЕТВ Емил Хумчев, водач на листата на Коалиция „БСП за България“ в Смолянски избирателен район. 

Като не по-малко важна той декларира и каузата си да се намали натиска на властимащите над населението в региона. „Да освобождаваме хората от многото зависимости по места от властимащите, за елементарни неща, които са им необходими. Да ги освободим от търсенето на връзки за всяко нещо”, каза Хумчев.

На въпрос от водещата за мнението му за напрежението в страната с въвеждането на зеления сертификат водача на Левицата подчерта, че като политическа сила са заявили ясна позиция. „Живеем в демократично общество и считаме, че всеки има право да избира. Аз съм „за“ ваксинирането, направил съм го, както и моето семейство. Но считам, че като общество имаме и задължения, защото за съжаление не е измислен за момента друг начин да се предпазим. Единственият е ваксинирането, за да можем да излезем от тази криза и да живеем свободно. Всички страдаме от ограниченията, които донесе тази пандемия. Зеленият сертификат се въведе изненадващо за хората. Трябваше да има информационна кампания, да се подготви обществото ни, защото сега доста хора се почувстваха дискриминирани. Хора, които и медицинското им състояние не позволяваше ваксинация, се почустваха незащитени. Изразихме го гласно, че въвеждането на мярката дойде много изненадващо и нашата позиция е, че беше грешно. Зеленият сертификат е може би необходим и е въведен в редица европейски държави, но при население, което е едва 20-30 %  ваксинирано, да се изисква зелен сертификат за всички е дискриминиращо. На този етап беше ненавременно въведена тази мярка“, посочи Хумчев.

Коментарът му за нарастващата инфлация също беше категоричен.

"Предупреждавахме за всичко това в краткото 46-о НС като отговорна политическа сила. Ние казвахме, че идва зимата и трябва да бъдат предприети редица мерки от страна на държавата, защото без държавна подкрепа се случва точно това, което виждаме в момента - покачващи се цени на основната потребителска кошница, на горива и енергоносители. Искахме да бъде съставено редовно правителство и 46-тото НС да продължи да работи, за да може всички мерки, които предлагахме, да бъдат в ход, а не да изненадват сега хората и да усложняват живота им. За излизане от кризата предлагаме държавата да поеме до 200 киловатчаса на всяко бедно семейство, това са около 60 лв. Казваме на висок глас също, че трябва да се отвори държавния резерв, в който има огромно количество хранителни стоки от първа необходимост, закупени на ниски цени. Това ще даде голям стимул на потребителите и ще задържим инфлацията за зимния период. След това държавата ще закупи отново тези количества от български производители и търговци и така ще стимулираме и икономиката. Искахме да въведем още сега подпомагане на всяко домакинство, което отглежда деца до 14-годишна възраст, да поемем лечението на децата. Всичко зависи от това дали избирателите ще ни гласуват категоричното си доверие“, посочи Хумчев.

За работата на съдебната система и главния прокурор той заяви, че във всички хора остава усещането, че виновните да е в това състояние държавата в момента, остават ненаказани. „Считаме, че е необходима реформа, която да даде повече сигурност на нашите съграждани. Защото, когато публичния ресурс, нашите данъци, осигуровки, изтичат незнайно къде и има конкретни данни за това, а в същото време няма наказани, резултатът е, че обществото смята, че не е защитено. И има усещането за несправедливо правораздаване. Затова ние сме категорични, че трябва сериозна промяна, която да доведе до по-голямо спокойствие и сигурност в институциите в страната - първо чрез смяна на главния прокурор и след това чрез реформа в съдебната система“, каза Хумчев.

Болката на хората в областта, след срещите му в предизборната кампания, е свързана най-вече с обезлюдяването на региона. „Даваме си ясна сметка, че трудно ще се върнат хората, които са отишли да живеят в чужбина. Защото виждат, че държавите там стоят зад хората си. Има повече държава. Там хората си плащат данъците с удоволствие, защото знаят, че когато им е необходима медицинска и всякаква грижа, те ще я получат адекватно. Европейска държава сме. Имаме около 5 млрд лв. за здравеопазване. Когато се наложи възрастен човек да смени става, трябва да извади от джоба си между 8 и 9 хиляди лева, което е трудно поносимо за повечето от нашите съграждани. В чужбина, специално в Германия и Англия, тази медицинска интервенция е безплатна и се поема от държавата. Това е само един пример. И тази несправедливост у нас трябва да престане“, категоричен бе Хумчев.

Той апелира хората да отидат до урните в неделя.

„Ако хората ни гласуват доверие, ще има промяна в съдебната реформа, подкрепа от държавата с редица икономически мерки, промяна в подоходното облагане с облекчаване на младите хора до 25 години, ще се въведат редица мерки, които ще помогнат на всяко семейство. Ако държавата си влезе във функцията и публичния ресурс започне да се разпределя рационално и справедливо, мисля че нещата ще започнат да се променят. Ще запазим хората, които са тук и нашите съграждани в чужбина ще видят, че има надежда и ще повярват, че има промяна“, заяви Хумчев.

Гласувайте за разумните решения с бюлетина № 33 за „Коалиция БСП за България“!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I