За поредна година Международната общност отбелязва 1 декември-Световен ден за борба срещу СПИН. През 2021 г. той е под наслов „Да сложим край на неравенствата! Да спрем СПИН! Да спрем пандемиите!“.

По данни на Националната програма в България от началото на 2021 г. до средата на май са открити нови 88 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ от 1986 г. досега са 3 571. 92% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 6 % - при инжекционна употреба на наркотици. През 2020 г. починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) получават съвременна антиретровирусна терапия. Данните за област Смолян показват, че за изминаващата година има един регистриран случай на ХИВ-позитивно лице на наша територия. Изследвалите се за ХИВ/СПИН в кабинета към РЗИ-Смолян са 127 до м. ноември. Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с вируса, като броят на новоинфектираните лица за 2020 г. е около 1.5 милиона, 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия, а в България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия.

В тазгодишната кампания РЗИ – Смолян предоставя презервативи на уязвими групи и лица. Предпазните средства ще достигнат до младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. Устово в областния град и обитателите на Затворническо Общежитие – Герзовица, гр. Смолян.

„Приканваме желаещите да посетят медицинския кабинет в здравната инспекция от 01.12 до 10.12.2021 г., където безплатно и анонимно  могат да се изследват за СПИН ,хепатит С и сифилис всеки делничен ден  от 8.30 ч. до 16.00 ч. Тестовете са предоставени по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и полово-предавани инфекции“, посочват от Здравната инспекция.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. "Да сложим край на неравенствата!"-страхотно мото! Значи всички трябва да прегръщаме болни от СПИН, но здравите хора нямат право да влязат в заведение без ваксина?! Да ви евааа в лицемерите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I