Превъртат ли се хиляди левове, отпуснати за дезинфекция и маски на членовете на СИК в региона, през аптеката на тъщата на държавен чиновник, отговарящ за изборния процес?!

Проверка на 24smolian.com установи, че част от предпазните средства са били закупени от фармацевтичен обект в смолянския квартал „Устово“. Аптеката пък е собственост на майката на съпругата на шефа на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация. Същият отдел отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите. В същото време, подчинен на директора на дирекцията, и пряк възложител на поръчката, също се оказва роднина на собственичката на аптеката.

Проверката ни установи, че за изборите през юли държавата е отпуснала за региона 44 000 лева, които да покрият нуждите от осигуряване на маски, дезинфектанти и т.н. пособия за обезпечаване на секционните комисии в условия на пандемия.

Държавата вече е обезпечила финансово провеждането на изборите през ноември 2021. Средствата са осигурени и преведени. Те се определят за брой секции на територията на област Смолян. Допълнително средства се отпускат от държавата и за заплащане на членове на комисии. За изразходването на средствата пък отговаря именно дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация.

Възникват много въпроси, кой и защо допуска парите, отпуснати от републиканския бюджет да се харчат между свързани лица. Епизодичен случай или е практика, наложена от предходни избори? Кой контролира за наличие на конфликт на интереси? Ще се намесят ли компетентни органи за установяване водещи ли са роднинските връзки при избора на доставчик? По какви критерии се избира самият доставчик? Много въпроси към отговорните институции, засега без отговор.

Редакцията ни очаква отговор чрез Районната избирателна комисия в Смолян колко са отпуснатите средства за настоящия вот за дезинфектанти и предпазни средства.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I