Той е гурбетчия от години, тя-мома от родния му край. Двамата сключват брак и заминават към Белгия. Няколко години по-късно вече е нетърпимо…

Поредната история в Родопите. Драма за оцеляване, по-добър живот, жажда за повече и поредната раздяла.

Мъж от село в региона поиска развод, като обвини за това съпругата си. Двамата се задомили у дома, а по-късно тръгнали към Белгия, където нашенецът се бил устроил. Там били и родителите му. Жена му така и не си намерила работа. След известно време напуснали квартирата си и се преместили в жилището на родителите на мъжа. Тогава започнали проблемите и разногласията. Съпругата често влизала в конфликт с родителите, като при един от тях дори ударила свекървата си. Малко по-късно пък жената заявила, че й омръзнало зад граница и се прибирала в България. У дома тя заживяла в апартамента на мъжа си в Кърджали.

„Тя не започна работа, а непрекъснато искаше да й пращам пари“, казва в съда родопчанинът.

Така и правил-пращал. Все по-големи суми, защото на съпругата му й трябвали за бижута. Поставяла различни условия, само и само да превежда евро, а накрая рекла, че това били „пари за семки“.

„Всичко бе изнудване“, определи в съда съпругът, който поиска разтрогване на брака.

Това и стори съдът в Момчилград поради „непоправимо разстройство“, без обаче да се произнесе за вината.

 

 „Пращай паундове, аз ще съм самотна майка!“

 

„Нямам нужда от теб, мога и сама да се справям с детето. Имам нужда единствено от парите, заминавай на Запад и пращай. Ще се връщаш когато ти кажа“.

Тежки думи, охарактеризиращи съвремието в Родопите. Отправени от млада жена към съпруга й. Създадено семейство, но разделено, с всички възможни драми на битието. Една история, която спокойно може да бъде умножена по стотици.

Огромен брой семейства са разделени от гурбета в планината на гастарбайтерите. Хиляди нашенци са зад граница, за да  създават по-добър стандарт у дома.

Запознанство във фейсбук, любов онлайн и решение за сватба. Така започва една история между двама млади в региона. Момче и момиче се събират, вдигат пищна сватба, но без да сключват граждански брак. Не след дълго момичето забременява и двамата решават да заминат за Северна Ирландия, където да се установят. Първо тръгва момчето, за да намери работа и квартира, след това трябва да го последва и съпругата му. Тя обаче решава да изчака раждането на детето в Родопите и едва тогава да замине. Поставената задача на мъжа пък е да праща паундове. И той го прави. Прибира се на няколко пъти. Но жена му го кара да заминава пак. Дори след раждането на детето го моли да не го припознава, за да се води като самотна майка. Започват и скандалите. Жената настоява сама да отглежда детето, а мъжът да праща единствено пари. Да се прибира в България само когато тя го извика.

Детето навършва две годинки и бащата вече желае да го припознае. Жената обаче не иска и да чуе. Дори спира документите му, подадени в Общината.

Следва дело в съда, където поредната съвременна драма, свързана с оцеляването в региона, се вписа в стотиците подобни истории...

(Следва продължение)

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I