В очакване на Коледа и Нова година, улисани в идеи за подаръци и декорация, не трябва да забравяме и правилата за пожарна безопасност. В навечерието на новогодишните празници рязко се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са паленето на свещи или бенгалски огън по елхите и  ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки.

           За да си спестим тревогите, от пожарната съветват:

ü   Естествената коледна елха е изключително добро гориво, затова нека тя да е далеч от горими материали, отоплителни и нагревателни уреди. Закрепете я здраво, за да я предпазите от падане. Това красиво дърво може да обгърне цялата стая в пламъци за по-малко от 30 секунди.

ü  Огледайте лампичките за украса. Изхвърлете всички, които ви изглеждат  с протрити  и  напукани кабели, както и счупени щепсели. За външната украса на къщата не използвайте пирони за закрепване, с тях ще нарушите целостта на кабелите и рискувате за предизвикате пожар;

ü  Не е желателно да се пали бенгалски огън в стаята, по-добре на терасата;

ü  Не рискувайте живота си със саморъчно изработени ефекти;

ü  Стриктно спазвайте инструкциите от фирмата-производител, когато боравите с фойерверките и сигналните ракети. Не забравяйте, че положителните емоциите от тях лесно могат да се превърнат в опасност;

ü  Свещите са често срещана украса през празниците. За тях е добре да знаем, че се поставят в негорими и добре укрепени свещници, които трудно се преобръщат. Поставяйте  ги далеч от запалими предмети. Винаги изгасяйте свещите, когато лягате да спите или излизате от стаята;

ü  Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с тежки последици! Задоволете интереса им с повече разяснения. Не им разрешавайте да си играят с пиротехнически изделия, кибрит или сами да палят свещи. Нека всичко става под ваш контрол.

Не забравяйте телефона за спешни повиквания - тел. 112!

Служителите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян Ви желаят весели празници, спорна и щастлива Нова година и нека топлината на новогодишния огън да остане само в сърцата ни!

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I