24smolian.com/Общество

"Омикрон“ ще ни изненада през януари. Много повече хора, които са преболедували „Делта“- варианта, ще преболедуват „Омикрон", каза в ефира на Нова нюз д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн. "Имаме случаи на Омикрон в България, те са съмнителни, но би било странно да нямаме, след като почти всички страни в Европа регистрират, както и при наличието на такъв човекопоток", добави още той.

Специалистът разясни, че новия вариант на COVID протича по-леко, но това не бива да успокоява, защото ще има голям брой заболели, което ще натовари здравната система.

Относно противоепидемичните мерки у нас, д-р Илиев смята, че имаме такива, но на практика те не се прилагат.

"Трябва да има по-строг контрол, полицията е нужно да се включи по-активно. Само така може да са намали заразяването и разболяването", каза той.

Симптомите на щама „Омикрон“ рязко се различават от тези на останалите щамове. Един от първите признаци на заболяването с щама е наличието на болно гърло, което причинява и дрезгав глас, установили учените, пише Бгнес.

От главоболие до интензивна болка в тялото, „Омикрон“ не трябва да се приема лекомислено и този вариант е много различен от традиционните симптоми на коронавируса.

Другите стандартни прояви на щама засягат хрема, драскане в гърлото, главоболие, умора и кихане, разкрива проучване на здравната научна компания Zoe.

При първите прояви на коронавируса преди година хората бяха предупреждавани да внимават за висока температура, нова и продължителна кашлица и загуба/промяна на усещането за вкус и мирис.

Днес симптомите на „Омикрон“ са по-подобни на тези на обикновена настинка. Това означава, че много хора не осъзнават, че са заразени, и заразяват и други хора, преди да си направят тест. Симптоми като запек, нощно изпотяване, загуба на памет и ориентация, както и липса на апетит също са често срещани сред заразените. И въпреки че симптомите са различни, „Омикрон“ е описан като „доста по-лека форма“ на вируса от д-р Анжелик Кутзи, южноафриканският лекар, който за първи път алармира за новия вариант. Лекарят предупреждава и че неваксинираните ще усещат много по-силно болката в мускулите и главоболието. Заразеният с COVID-19 може да зарази други два дни преди появата на симптомите, и до 10 дни след това.

Снимка: pixabay.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I