Депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока и парното. Сметките на Комисията за енергийно и водно регулиране показаха, че след Нова година ще е необходимо поскъпване на топлоенергията средно с над 16% за страната. Различните енергийния дружества предупредиха, че ще повишат цените си с различни ставки от януари, но средно токът ще поскъпне с над 11 на сто.

Народните представители създадоха и две нови комисии.

Едната ще реши как да работят депутатите, другата – как да се справим с енергийната криза. Това обаче стана след ожесточени дебати, първият – за новия шеф на комисията по правилника. На мястото на напусналата Лена Бориславова беше предложен Настимир Ананиев.Според ГЕРБ той няма необходимия опит, за да я оглави. „Не сте прав. Той има опит. Вие го направихте шеф на транспортна комисия Има и богат партиен опит – бил е в 7-8 партии“, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Настимир Ананиев беше одобрен, а скандалът продължи и за следващата комисия – за енергийната криза.

„Комисия за енергийна криза и справяне с нея. Това е писано на „Гугъл транслейт“ или от някой, който не може да пише правилни изречения. Ще се окаже, че тя не знае какво прави и защо се е събрала“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ отговори: „Изненадан съм, че няма криза, щом пак се иска вдигане на цените на тока. В първия ден на кабинета искат вдигане на тока. Трябва да се установи какво се случва и да запазим българите от енергийната криза“.

Решението беше подкрепено от коалиционните партньори на ПП. „Ситуацията с цената на тока е изключително сериозна. Хубаво е да намерим адекватно решение. Точно затова е създадена тази комисия“, посочи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и допусна мораториум върху цените.

ДПС се обяви срещу комисията. „Старо парламентарно клише е, че ако искаш да отложиш решаването на един въпрос - създай комисия. Целта е да се прехвърли отговорност на Народното събрание“, посочи Хасан Адемов.

Несъгласие имаше и от страна на „Възраждане“. „ПП и другите смятат да изпълняват „Зелената сделка“. Тя води до вдигане на цената на тока“, каза Цончо Ганев.

Според опозицията така ще има намеса в дейността на независимата КЕВР.

„Съвсем естествено е в парламента да бъде създадена временна комисия за цената на тока. Всички си даваме сметка, че увеличение за битовите потребители от 1 януари е тежък удар за домакинствата“, това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Само 3 месеца да продължи мораториумът, това пък е позицията на правителството.

Приетият от депутати мораториум върху цените на тока, по предложение на ГЕРБ, е неясен - това пък обяви Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков.

Тя изрази позиция срещу мораториума, но обяви, че няма да има забележки към депутатите от четирите управляващи партии, които подкрепиха замразяване на цените на тока на нива от 1 януари 2021 година.

По същото време, когато парламентът е гласувал мораториума при Петков е имало среща с вицепремиера Асен Василев и други министри, която е обсъждала спиране на поскъпването на тока. Едно от решенията й е било временно да се ограничи властта на КЕВР да определи нови цени, а второто законови промени.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I