„Трябва ли да има жертви, за да се вземат мерки за укрепването на земните маси по пътя Смолян-Мадан?! Докога ще продължава бездействието на местните и държавни власти по този въпрос?!“.

Тези въпроси задава бившият депутат от Смолян Петя Михалевска по повод инцидента, при който скална маса падна върху автомобил, в който пътуваха майка и бременната й дъщеря.

„Това не е първото свлачище по този опасен участък. Земна маса близо до мястото на инцидента, се свлече на 7 март 2018 г. Оттогава до днес движението е изключително затруднено, като преминаването в участъка се извършва еднопосочно в едната лента и се регулира със светофар, затруднявайки достъпа до медицински услуги, работни места, учебни заведения и административни услуги. 

В отговор на мой въпрос по повод състоянието на пътя и укрепването на свлачището от 2018 г., зададен към министър Виолета Комитова през август тази година, става ясно, че дейности по укрепване на терена с цел предотвратяване на нови инциденти не е извършвана от 2018 г.  През 2019 г. участъкът е включен в договор с „Автомагистрали“ ЕАД с предмет „Изготвяне на технически проекти изпълнение на строително-монтажни работи за укрепване на 74 броя обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.“  До реализация на проекта не се стига заради забавяния поради грешки в кадастралните карти и процедурни забавяния, свързани с нормативни изисквания.

Нека отбележим, че през февруари тази година „Автомагистрали“ ЕАД констатира сериозно влошаване на състоянието на скалния откос, което води до промяна на приетото техническо решение за укрепване на терена, но поради процедурни забавяния работата ще започне най-рано през следващия строителен сезон.

И тук възникват няколко въпроса. Има ли АПИ адекватна информация за състоянието на земните маси по продължението на целия път Смолян – Мадан, не само в района на свлачището от 2018? Можеше ли този инцидент да бъде предотвратен? Защо началото на укрепителните дейности се бави вследствие на тромави процедури, отчитайки опасността на терена и липсата на алтернативен път през зимния сезон? Изграденото аварийно трасето, дори и изправно, може да се ползва само лятото. Трябва ли да се стигне до загуба на човешки живот, за да си свършите работата?!“, пита Петя Михалевска.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I