370 бебета са проплакали в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” през миналата година, съобщи началникът на Неонатологично отделение д-р Хризантема Георгиева. В Деня на родилната помощ лекари, акушери и гинеколози, с тъга отчетоха намаляването на раждаемостта в Смолянска област. През 2020 г. бебета са били 374, а през 2019-а – 414.

Повечето от ражданията са секцио, както и превес има на момиченцата, сочи болничната статистика.

Първото бебе за 2022 г. е Виктор. Роден е на 4 януари с тегло 3,020 кг. и ръст 49 см. Същият ден се е родила и Мария с фините мерки от 2,830 кг. и височина 48 см.  „Бебетата са доносени, здрави, хубави дечица”, добави д-р Георгиева. Последното бебе за 2021 г. е Елизабет, която се е родила с тегло 3,180 кг. и ръст 49 см.

От началото на новата година до 21 януари в смолянската болница са се родили 16 деца.

Работещите в Неонатологично отделение отбелязват, че продължават модерните тенденции в имената, които избират родителите за новородените. Вече рядко бебетата се кръщават на баби и дядовци.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I