Апелативният съд в Пловдив отмени домашния арест на задържания в Пампорово продавач на фалшиви „зелени“ сертификати. На 48-годишния мъж е определена мярка за неотклонение парична гаранция от 4 000 лева.

Срещу него са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че  на 8 януари в частна медицинска лаборатория на Пампорово е добавил неправомерно компютърни данни  в информационната система на Министерство на здравеопазването, която е  генерирала данни и са издадени удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест спрямо двама свидетели. От тях той е получил общо 600 лева, за да бъдат издадени два сертификата, като единият свидетел въобще не се е подлагал на тест в лабораторията, където работи обвиняемият. Спрямо другия  свидетел е издаден сертификат, като посочените стойности в него се различават съществено /десет пъти/ с резултата, установен при проведено друго изследване на 10 януари.

Второто обвинение е за това, че на 9 януари, като работещ в търговско дружество, е поискал и приел имотна облага от 300 лева, за да извърши действия в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговската дейност по издаване на сертификат за наличие на антитела на свидетелката С. К.

След анализ на доказателствата по делото Пловдивският апелативен съд прецени, че няма достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение А. М. да е съпричастен към първото обвинение за престъплението по чл. 319б ал.5 т.2 от Наказателния кодекс, а именно, че лично е въвел компютърните данни в информационната система на Министерството на здравеопазването за издаване на сертификати за наличие на антитела. В тази връзка по делото не са ангажирани от прокуратурата никакви доказателства, а наличните сочат на принос на обвиняемия към инкриминираните сертификати, но не и че той е извършител на престъпните действия, довели до издаването им.

Съдът намери, че има достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение по второто обвинение,  което е престъпление по чл. 225в ал.1 от НК. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години или  глоба до двадесет хиляди лева.

Конкретната тежест на това престъпление, в контекста на положителните данни за личността на обвиняемия, който не е осъждан, оказал е съдействие и се е отзовал при призоваването му от полицейските органи, както и известният му адрес на местоживеене сочат, че опасност от укриване няма. Не е с висок интензитет  и опасността от извършване на престъпление от същия вид, тъй като към момента обвиняемият не изпълнява трудови задължения в медицинската лаборатория.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I