Посрещнахме Коледа, Нова година. Празничното настроение се усеща по пълните кръчми и якото пазаруване. Иначе само се оплакваме. Пред големите вериги в Смолян преди празниците имаше опашки. Касиерка сподели на колежката си, че трепери от умора вече.  А уж, хората нямат пари. Купуваха като за последно, все едно ще изядат един тон храна за няколко дни. По селата къщите за гости бяха пълни. Пампорово се пукаше по шевовете, както се казва.

 

Просто ние само мрънкаме и вечно сме недоволни. 

 

В курорта много от хотелите правят тестове за ковид, за да не се разкарват туристите до лаборатории. Заведенията в Смолян, за радост на собствениците, бяха пълни, трудно можеше да се намери свободно място. Оказва се, че доста от хората си правят тестове, за да ходят на кръчма. Дават 25 лв. за тест и два дни посещението в кръчмата е гарантирано. А има и такива, които са без тестове и без сертификати. На въпрос към сервитьора, няма ли да искате да ви покажа сертификата, следва отговор: „Отговорността си е Ваша, ако нямате“.  На никой не му пука, че се задава поредния щам от гръцката азбука, купоните са като за последно. „ Да празнуваме сега, че после ще ни затворят пак и кой знае какво ще стане“, споделят родопчани и дават на душата каквото иска, то е пиене и ядене.

Хората пазаруваха и украсяваха домовете си.

 


Постваха снимки във фейсбук от празнични трапези и украси вкъщи.

 

Може би искаха да си създадат някакво онлайн настроение. Няколко дни само това гледахме в социалната мрежа. Тъжно е, защото търсим щастие, а то определено не е в това да показваш какво си сготвил и пил,  и с кого си бил на една маса, а и с какъв тоалет си. Психологически погледнато хората имаха нужда от лайкване и да получат комплименти как изглеждат, а домакините да получат овации за това какви вкуснотии  са приготвили. Много тъжно. Странно е, че по онлайн трапезите се виждаха пълни маси с роднини, но вместо да си разговарят помежду си всички бяха заети да пускат снимки. От години тенденцията за онлайн  празнуване се затвърждава. Уж не сме сами, но ни е самотно. Наядем се, напием се и междувременно зяпаме фейса. После валят честитки по месинджър, вайбър, инстраграм и се чудиш –тези хора не празнуват ли, не си  ли говорят семействата и роднините, които са на една маса. 

Опитахме се да празнуваме, но като че ли не ни се получи.  Хората се изнервиха от дългата коледна почивка и искаха да си се върнат по работните места. „Ох, да отида на работа да си почина“, с умора споделяха отново онлайн домакините. Угаждане няма, както се казва. Даже не можем вече и да празнуваме, нищо че масите са отрупани с ядене и пиене.       

 


Тежкият месец

 

Няма настроение, защото идва поредният тежък месец откъм сметки и най-вече отопление – януари. Хората чакат поредните сметки и тръпнат на каква сума ще са. 

И след Новата година ще продължим пак със старите проблеми коронавирус, ваксинация, сертификати, безработица, страх, мизерия, оплакване, апатия, несигурност,  бездушие и озверели хора. Кръчмите пак ще се опразнят, защото парите ще свършат.  Всичко пак ще си дойде в обичайния  ритъм.

„Интересува ме как да живея, за да бъда щастлив, да си посрещаме нуждите и да сме живи здрави“, коментира очакванията си през годината смолянчанка.

„Пак се почва страх, как ще си платя тока, заемите, данъците, а как ще живея, дали пак няма да загубя близки хора като през изминалата година,“ споделя млад мъж.

Смолянчани нямат особени очаквания, че нещо ще се промени и през 2022 г. Но, каквото и да се случи - продължаваме напред.  А сега наслука в Новата година!  Продължавайте да си броите стотинките до заплата, които и рекордната инфлация ги изяжда,  да пестите ток и да зъзнете, за да не ви шокират със сметката, да очаквате есемес или писмо, че ще запорират заплатата ви, защото нямате пари  за заемите си. Продължавайте да се чудите дали да се ваксинирате, дали ще останете без работа,   дали ще се разболеете от коварния вирус, изобщо как да я карате. Продължаваме напред със старите проблеми и страхове и през новата 2022 г. Може би и затова хората нямат празнично настроение.

Николай Михайлов, 24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I