Затварянето на заведенията в Смолян няма да доведе до очакваните резултати, вирусът не става по-активен след 22 часа.

Това обяви министърът на туризма Христо Проданов, който предложи нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш.

„Когато имаме регионални забрани, не важат мерките за подпомагане на ниво държава. Затова ще помислим някакъв тип регионално подпомагане", каза още Проданов в ефира на БНТ.

Министерството ще продължи с компенсациите за бранша и през тази година, увери министърът.

"Полагаме всички усилия, това което зависи от нас, да се случи по най-бързия начин", каза той.

Около 2300 са получили първия транш на компенсации от 30 млн. лева. Предвидени са още 36 млн. лева, за които ще може да се кандидатства.

Договорена е и кредитна линия от ББР, която да е в помощ на фирмите от бранша. Средствата заделени по тази линия е 60 млн. лева. За хотелиерите гратисния период за плащане ще бъде 18 месеца, увери министърът.

Два са основните проблеми пред бранша в момента - липсата на кадри и високата цена на електроенергията, показват данните на туристическото министерство.

"Почти със сигурност ще се наложи внос на кадри, нямаме да имаме друг избор още това лято. Някои хотели се опасяват, че могат да не отворят следващия сезон именно заради липсата на кадри, а не заради ковид", обясни Проданов.

Снимка: Бгнес

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I