Достъп само за ваксинирани – те ли разнасят заразата?!

Кофти започна новата 2022 година. Беше очаквано. Опашките пред хиперверигите, пълните кръчми, хотелите, къщите за гости и близостта с курорта Пампорово дадоха поредните резултати. Смолянска и Златоградска общини са в тъмночервената зона по заразени с Ковид.

Защо се стигна дотук? Покрай Коледните и Новогодишните празници заведенията бяха пълни. Наша проверка показа, че влизайки в тях, никой от персонала не пита дали имаме сертификат. През ноември не беше така. Сервитьори искаха да видят зелени сертификати преди да се настаните в заведението. Полиция и РЗИ пък правиха съвместни проверки за достоверността на сертификатите.

 

Умишлено или не, това не се случи през празниците.

 

Хората коментираха, че е  „бонус“ за кръчмите преди поредната вълна, този път от Омикрон. Демек, заведенията да спечелят някой лев, че после не се знае  дали няма да хлопнат кепенците. Това се случи от 12 януари т.г. за нощните заведения със заповед на директора на РЗИ-Смолян. Но не само това е проблемът. Всички се убедихме, че заветните ваксини издишат, а сертификатите са крайно ненужни и нищо недоказващи. „Моята дъщеря е на 21 години и ми се оплака, че я дразни гърлото и кашля. Тя е ваксинирана преди шест месеца с еднодозовата ваксина. Казах й да си измери температурата. Беше 37,2 –типично ковидова. Купих тест и излезе положителен. Изпратих го на личния ни лекар, който ни потвърди, че е положителен и ни каза какво лечение да предприемем. Не ни препоръча писиар, нито карантина. Може би, защото знае, че дъщеря ми е съвестна и дисциплинирана и ще си стои вкъщи. Но мисля си, ако не бях направила теста, тя щеше да си обикаля по заведения и с приятели, има сертификат, и да заразява“, споделя смолянчанка и се чуди за ефективността на въпросните ваксини и сертификати.

 

Три часа чакане пред кабинета

 

Срещаме познат, който се оплаква от отпадналост, парене в очите, хрема, гърло. Носи маска, разбира се. Питаме го защо не потърси лекарска помощ, а той казва, че трябва най-малко три часа да чака, за да се добере до кабинета на лекаря, защото опашките са огромни. Попитахме го защо не си купи тест от аптеката и да си го направи? Той отговори, че разполага с 10 лв. в момента, а тестът е 13 лв. Но и да ги имал парите,  няма да ги даде за тест, а за храна. В „белите държави“, към които ние не принадлежим, тези тестове са безплатни. Това казват смолянчани, които работят в Лондон. Там отиваш в аптеката и ти дават безплатен.

При нас такива екстри няма.

И така дошла ти е декемврийската сметка за ток, която е три пъти по-голяма от ноемврийската. Налягат те и вноски за заеми, хлябът през ден-два се качва с по пет-десет стотинки, но не се яде само хляб, а и друго трябва. И на този фон вече ти идва в повече да си купуваш и сам да си правиш и тест за коронавирус. За съжаление хората вече не обръщат внимание на симптомите, ходят болни на работа и заразяването става масово.

При предишните вълни на вируса бяха по-предпазливи и внимателни, но сега не е така. Явно им писна от всичко.

 

Писна им от локдауни, от загуба на работни места, от дистанционно обучение на децата им, от затворени детски градини, от принудително ваксиниране, което се оказва, че няма особен ефект.

 

Ако отидете на опашка пред РЗИ, където хората чакат за ваксини, ще чуете, че почти всеки втори се ваксинира, за да отива на гурбет.

Ето какво споделя на такава опашка 28-годишният Ангел: „От няколко години всяка пролет през април заминавам на работа в Германия и есента се връщам в Смолян. Този път като видях сметката ми за ток от 300 лв., при условие, че съм сам и предимно вечер за няколко часа пускам отоплителен уред, се уплаших. Затова реших да замина сега, през януари, иначе до април само за ток над 1000 лв. трябва да приготвя. Това не е живот в България, става по-зле и по-зле. Не смея семейство да създам, защото половината година трябва да съм на гурбет, а жена ми, евентуално ако имаме дете, да стоят сами с него. Не е достатъчно само пари да се изпращат на семейството, трябва едно дете да се възпитава и от баща, и от майка. Принудих се да се ваксинирам, за да мога да замина. Да става каквото ще след ваксината. Нямам друг избор“, завършва разказа си Ангел.

 

Кой разнася вируса, като неваксинираните на пътуват, не влизат в ресторанти?!

 

„А, бе да питам, кой го разнася този омикрон  между държавите като неваксинираните не пътуват? Освен това неваксинираните не ходят по дискотеки, кръчми, молове, не посещават увеселителни и културни събития, защото не ги пускат без зелен сертификат. Та кой го разнася тоя вирус между държавите и вътре в държавите? Сигурно медиите и куриерските фирми?“, пита смолянчанин, който тотално се е отказал да се ваксинира.

С пълна пара отново дойде време на конспиративните теории, на хвърчащите самолети, които пръскат вируса и най-вече на теориите, според които целта на тази пандемия е хората да психясат, да измрат и да се съсипе средната класа.

Хаосът е пълен и явно оцеляването ще е на принципа на естествения подбор. По-силната имунна система ще издържи, а по-слабата ще води към смърт, защото всички се убедиха, че от този вирус освен, че се психясва и обеднява, се и умира.

А дотогава болните, които имат сертификат, ще си обикалят навсякъде и ще заразяват. И проблемът не е само с фалшивите сертификати, а и с редовните. И кой ще убеди хората, че ваксината предпазва от вируса?

Въпроси, които все остават без отговор.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I