Здравеопазването е търговия. От години. А би трябвало да е на първо място в класацията „Дейности в полза на обществото“.

Случва се обаче нещо друго. Все се налива в бюджета на Здравното министерство и парите вечно не стигат. Както и в Здравната каса. Нароиха се толкова много частни болници и клиники. Огромен процент от телевизионните реклами са за хапчета, мазила, лечебни уреди. Ако рекламите в праймтайма са диагноза за обществото, то за нашето важи-грип, кофти черен дроб, болки в ставите, вагинална сухота и дискомфорт в интимната област и прочие. В същото време нашенецът е беден, боледуващ и най-умиращ в Европа. И това няма нищо общо с ковида. Който, впрочем, се превърна в доволно оправдание за пробитата ни здравна система.

 

Богатите здравни босове

 

Сега едно мнение:

„Защо едни от най-богатите хора в страната са шефовете и собствениците на болнични заведения? Защо, въпреки тези неща, сме на първо място в ЕС по смъртност и заболеваемост? Защо пациентите се прехвърлят от болница към болница и не се ли нарича това прехвърляне на отговорност? Защо един търговец на пилета се захвана със здравен бизнес, притежаващ верига клиники и имащ акции в една от най-елитните болници? Същият, който привикваха да обясни как тъй един премиер му уреждал безпроблемно минаване на тировете с пилета през границата“.

Мнение на един човек от народа.

 

Болници, обществени поръчки

 

Болниците били едни от най-големите възложители на обществени поръчки в страната. Това твърдят в доклад от „Българския институт за правни инициативи“, партньор по проекта „Борба с корупцията в Централна и Източна Европа“. Публичното финансиране е в основата на приходите на всички лечебни заведения в страната - държавни, общински и частни. Най-голямата част от тях преминават през НЗОК.

Поръчки на обща стойност от над 320 млн. лева.

Говори се обаче за злоупотреби.

Като пример е посочен случаят с доставката на храна за медиците на първа линия в УМБАЛ „Александровска”. Разкритията показват, че през пролетта на 2020 г. болницата е възложила кетъринга за изхранване на медицинския персонал на първа линия в борбата с COVID-19 на фирма, регистрирана на името на майката на съпругата на тогавашния директор, бивш здравен министър и настоящ депутат. Изборът на доставчик е станал без конкурс и търг, а договорът е сключен директно с болницата. На фирмата е плащано с пари от дарения, а не със средства на болницата.

Пари от дарения?!

 


Пляскайте от балконите

 

Нали помните пляскането от балконите? По време на пандемията. Всяка болница отчиташе дарения, при по петдесетина заразени на ден. Не говорим за болни, а за положителни тестове, които се превърнаха в диагноза.

Деца даваха стипендиите си за болници (пример от Кърджали).

След това заваляха снимки и информация за хора, които умират по стълбите и пред входовете на лечебните заведения (слава Богу, не и в Родопите).

В една болница като видяха първото заразено семейство и отказаха медиците да влизат в ковид-стаята им.

Преди това благодариха за даренията а ла „първа линия“.

Отново случай от Родопите.

 

Мнение

 

„Нещата ще се оправят, когато Здравната каса прекрати финансирането на частни болници и клиники, които я източват. Който иска да се лекува в тях, да си плаща от джоба. Това ще освободи много финансови средства за държавните болници, които ще повишат заплатите на персонала, ще инвестират в апаратура и нивото им рязко ще се покачи. И това ще прекрати най-масовата корупция в страната, която е в здравната сисатема“.

Мнение на гражданин. Формулирано като „Един от многото“.

 

Жертвите

 

Най-болни, първи по смъртност в Европа. Това сме ние. От години. Със или без ковид.

Докато не се оправи здравната ни система, ще продължават жертвите от инсулти, инфаркти, онкологични заболявания и още куп болести. Пък после, ако ще на 88-ма вълна на ковид да ги пишат.

„Трябва да си направите пълни изследвания, поне веднъж годишно, за да видим здравния статус“, казва джипито.

„Нямам време и пари“, отговаря записаният при личния си лекар. Плаща таксата и си тръгва.

Друг проблем.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Пред лабораторията

-На сергията в пазарния ден

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I