Единственото най-добро лечение на Ковид-19 към момента е да се предпазим от заразяване.

Основен извод от работна среща между родопски лекари и техни колеги от Одрин. „Пробвахме различни начини за лечение и всеки даваше различни резултати. Затова не може да се изгради една обща методика“, посочиха лекторите от болницата към Тракийския университет в турския град.

Медиците били учудени защо било толкова ниско нивото на васкинация в страната ни.

В тяхната е 70 процента.

Ама новозаразените са хиляди. Смъртността обаче била ниска. Около 1% от близо 80-милионното население на страната.

 

Всички починали били с хронични заболявания.

 

Демек, при нас е същото. Защото 99% от загубилите живота си са с придружаващи заболявания.

Вече имаме 2 000 000 ваксинирани. Над 30 на сто от населението на страната, на база последното преброяване, според което сме 6,5 млн. души.

В същото време, техните тройно ваксинирани ги лекувахме в родопските болници като се върнат за през лятото. Голяма част от заразените имунизирани пациенти с Ковид бяха изселници.

Но да отдадем това на китайските ваксини, които бяха на почит по това време в южната ни съседка.

 

Не че цъфнахме и с американските у дома

 

Бележим рекорди по ръст на заразените в последните седмици. Но не и на хоспитализираните. Тоест, натиск върху системата няма. Държи се едно ниво на настанените в болници, всички хиляди останали са просто… положителен тест.

Турските лекари казаха и друго интересно. „Според Световната здравна организация, 10 на сто от заразените са безсимптомни. Нашите наблюдения и изследвания сочат друго-над 50 на сто нямат симптоми“.

Това в превод значи-много голям процент от населението вече е прекарало вируса, без да влиза в статистика. И ваксини не му трябват, защото най-много антитела се трупат при истинско заразяване, а не при псевдо (каквото всъщност правят ваксините).

В момента хоспитализираните заразени с Ковид-19 в България са 0,1 процент от общото население на страната и 2,3 на сто от активните заразени. Защо тогава е този потрес и драма?

„Чакаме хапчето за лечение на Пфайзер“, рекоха турските професори и доценти, гости на работна среща в Родопите.

Май всичко опира до фармацевтичните гиганти.

 


Дозите

 

По една доза на всеки три месеца ще срине имунитета и на Ахил, дори без да го боцнат в петата. Извод на медици. Честото поставяне на бустерни дози води до имунен дефицит, а съветът е: преди реимунизация да се направи тест за антитела. Около това мнение се обединиха и родопски, и одрински лекари.

 

Тегобите от простотията

 

„Имаме бум на пациенти в следковидно състояние“, изповядват лекари.

Прекарали са вируса, но проблемите започват после. Не е обръщано достатъчно внимание през годините и сега ефектът е… тежки дежурства.

Както и…

„И идея си няма един човек как се справя лекар с хора, чиято психика е срината. Две години тотален тормоз от телевизии и щабове за смъртта, която чука на вратата. Сега това се стоварва на главите ни. Идват хора, които не са за болница, но са толкова уплашени, че заплашват с какво ли не, за да получат внимание. Стресовите и депресивни състояния водят и до реален срив на имунната система. Сътресенията от повтаряне на едни и същи черни новини ще бъдат пагубни поне в следващите една-две години. Кризата не бе управлявана правилно. Сега го усещаме на гърба си. Реално не новозаразените са удар върху системата, следковидният шок и съпътстващи проблеми за организма нанася много повече щети“.

Думи на лекари, които са всеки ден на линия. За живота. Те са изкарали на крака, в домашни условия,  Ковид-19. След това им е било наложено и да се ваксинират. Всичко са сторили в името на работата и пациентите.

Истинският удар върху здравната система идва от системното налагане на паника.

С другото се справят, но с втълпилия си, че е обречен, няма как…

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Безумните проверки на КПП-та

-Пръскане край некролози

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I