„Не ми стига всичко друго, а и сняг вали. Ужас! Вече и Господ е срещу нас, студено, трябва отопление, скъп ток, зимнините свършват, магазините не са за доближаване, а ако се и разболееш от ковид или от нещо друго, жална ти майка“. Този пост на смолянчанка набра доста харесвания в социалната мрежа и доста коментари. Всичко ни идва в повече и зимата, и топлото, защото нямаме доходи, които да покрият разходите ни. Навсякъде изнервени хора, готови да се скарат, намръщени, които бързат да си свършат работата и да се приберат вкъщи. Вече почти никой не се интересува от  ковид статистиките, развитието на пандемията, а как ще изкара деня и в очакване на следващия.

 

А зимата е до април

 

Преди живеехме месец за месец, а сега ден за ден. Всеки ден е борба за оцеляване. Доходите същите, а всичко друго е с космически цени. Най-често се говори за сметките за ток. Сега се чакат януарските фактури и всеки се пита как ще плати топлото.  Хората се лишават от храна и пак не стигат за тока, а в Смолян зимата до продължава до април.

Затова псувните  са ежедневие и един от начините за отпушване на напрежението.

В колата, в търсене на място за паркиране, на работата, като вземеш заплатата. После у дома. И докато върви „нежния“ скандал с половинката, по телевизията съобщават за поредното убийство, увеличение на хранителни продукти. Виждаш как тези, за които си гласувал, се карат и правят циркове в парламента и още повече започваш да псуваш.

 

В менюто само „Туршия с ракия“

 

Все пак идва заветния момент, особено за силния пол,  да седне край масата и жената  да сервира традиционното меню за сезона „Туршия с ракия“, нищо че е със съмнителен произход. Може да дойде и комшията или пък друг гост. Пиене, замезване, зяпане на телевизия, пак порция псувни към екрана на де що се мерне. Сега им се е паднало, цял ден бачкат, чудят се как да прекратят недостига на пари…Псуват на воля, тропат по масата и си пийват, така до следващата вечер. Пиячката ще я осигури съседа, за да върне жеста.

 


Интимни проблеми в „Мами без цензура“

 

В това време изморената съпруга решава да влезе в света на фейсбук. Цял ден е чакала този момент и сега като е приключила с работните и домашни ангажименти, времето е нейно. Там ще прочете за личностното си развитие, ще види къде са ходили нейни колежки, коя ще има рожден ден, ще си почати със свои близки и ще види какво става в града, защото цял ден е нямала време. А може и да качи нейна снимка, за да почувства внимание поне във фейсбук.

Социалната мрежа се е превърнала и  в отдушник на мнозина  и чрез нея те осъществяват един вид собствена психотерапия. 

Хората коментират, карат се, харесват, пускат и лични постове за личните им проблеми. Пълно е с подобни групи, има даже и група „Мами без цензура“, където жени споделят интимните си проблеми без притеснение от аудиторията на групата. Може би социалната мрежа е най-добрият отдушник за хората и алкохолът ще остане на втора линия. Най-важно е да имам ток и интернет, това ще чуете от повечето. Как да можеше и фейсбук в буркани…

 

„Гледане в една точка“

 

Други разпускат по заведенията. Вече никой не ги пита дали имат сертификат, затова масово си ходят компании в кръчмите. Цените в смолянските заведения все още не са увеличени и хората се събират. Други говорят по телефона, имат си план с безплатни минути към всички оператори, и с часове бъбрят. Други, които умеят - рисуват, някои дами шият гоблени, а има и такива, които искат тишина и спокойствие, за да бъдат насаме със себе си. Това е така известното „гледане в една точка“. Много хора с неограничен интернет се потапят в света на филмите и така отиват в друг свят и разпускат.

Въртим се в един омагьосан кръг, от който няма излизане. Вече нищо не ни интересува, приемаме всичко и неудачите и мизерията и липсата на любов, затваряме се в себе си. Живеем ден за ден без планове и перспектива.

Политическото блато, в което сме затънали, пък хич не интересува родопчани, защото те са свикнали да се спасяват поединично. Скандалите не секват по върховете, но хората знаят, че те сами трябва да търсят варианти. Скандалите не плащат сметките, не пълнят хладилника затова всеки сам трябва да се оправя.  Те виждат, че  политиците ни са за многократна употреба. Дори няма как да броим техните превъплъщения и „употреби” в името на властта.

И така наред с агресията, злобата, безпаричието, инфлацията, ковида и несигурността, родопчани ще чакат времето да се оправи, за да отдъхнат поне от дървата и сметките за ток. А иначе Смолян наистина е спокоен и красив град, но с живеещи нещастни хора.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-„Туршия“

-Зимата вече дотегна, а има още много

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I