Невена Делчева написа книжката „Учениците на г-ца Цвета“ с надежда да забележим, да разберем, ако може, да подпомагаме заедно тяхното израстване. Героите в книжката са нейни ученици с различни затруднения и специални потребности  за учене и развитие, с които тя работи като ресурсен учител. Малките невинни същества, представени с познание, разбиране, любов и милост, искат да са като другите – да могат да ходят, да помнят, да чуват, да виждат, да смятат… Нейният труд е подсещане на обществото ни да разбираме и съчувстваме, да помагаме на хората с увреждания, поне да не се отвръщаме от тях. Да сме деликатни.

Авторката посочва: „Когато в клас има ученици, които не разбираме и може би не знаем защо се държат по определен начин, на помощ идва ресурсният учител.“ Увлекателно и човечно разказва, съветва как да се държим с дечица с аутизъм, слепота, глухота, интелектуално затруднение, синдрам на Даун и др. Как да им се помогне да преодолеят затруднението си и по свой начин да съумеят да са полезни на себе си и да могат да се справят в обществото. Включила е като примери  Бетховен, Айнщайн, Агата Кристи и др. Включила е също и изображение на различните езици, на които общуват хората със затруднения, като Брайловата система, жестомимичния език и посочва, че е създаден компютър, на чийто екран може да се пише с поглед.

Книжката печели, че спрямо текстовете много сполучливи  рисунки е направила художничката Мира Петрова, което носи живителна сила. Младата редакторка Анастасия Гергова също е от Смолян. Заедно с Невена Делчева като ученички бяха част от клуб „Деца-журналисти“, а Невена бе и председател на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“. Продължават с дела да защитават  дарованията си.

Авторката се е запознала със „специалните деца“ в Ресурсния кабинет  в СУ „Св.св. Кирил и Методий“  - Смолян, когато е била в 9 клас, и още тогава е усетила, че иска да се занимава с тях. Сега е създала педагогически творчески продукт, в който посочва, че иска всички деца да бъдат разбрани и да разгърнат потенциала си.  Забелязана е и поканена да се присъедини  към Националната инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки", която има множество проекти за живи срещи с автори и деца в страната.  Инициативата е  подкрепена от МОН, Агенцията за българите в чужбина, Синдикат "Образование".

Книжката „Учениците на г-ца Цвета“ е доставена в книжарница „Идея“ в Райково, има страница във Фейсбук.

Росица Примовска

24smolian.com

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I