Никой не си е представял, че през 2022 г. ще предприемем мерки за режим на уличното осветление, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Той даде пример със сметките за ток, за да обясни непопулярните мерки, които се наложи да бъдат въведени в общината.

През месец ноември, 2020 г., Общината е платила 88 205 лв. за ел.енергия, а за ноември, 2021 г. сметката е била-228 988 лв. След компенсациите от държавата, администрацията е платила 190 000 лв.

През декември, 2020 г.,  Общината е платила 91 909 лв. за ел.енергия, а за декември 2021 г.,  сумата е 278 462 лв. Сметката е нараснала 3 пъти.

Изчисленията сочат, че разходите за ток през месеците октомври, ноември и декември, 2021 г. и януари т.г. ще са с половин милион повече.

Отделно има разходи за отоплението на газ, нафта и пелети.  

„В бюджета нямаме предвидени такива средства, които да смятаме за лукс, единственият лукс се оказва уличното осветление. А в момента работим и с 1/12 от миналогодишния бюджет. Така че тези средства ще са за сметка на капиталовите разходи, което е лошо“, посочи Мелемов. „Няма откъде другаде да се вземат средства, защото не можем да си позволим да закъсат детските градини и училища. Нашата община няма излишъци, затова предприемаме тези мерки. Повишените цени на тока ни натоварват и косвено през обекти. Ситуацията е сложна и търсим начин, но нямаме варианти. Тази мярка е единствената възможна и неизбежна“, обясни Мелемов.   

„Това са цифрите, в над 100 общини положението е подобно. Да ни кажат от кое перо да платим тока. Поне съм спокоен, че почти всички детски градини и училища са санирани, защото през годините сме обръщали много внимание на образователните институции“, заяви още смолянският кмет. 

„Всички строителни материали са повишени. Тепърва ни предстои да обявяваме обществена поръчка за ремонти на улици и пътища. Сравнителният анализ с предходната година ни показва, че доставките на материали са се качили с един път и половина“, коментира и зам.-кметът по строителството инж.Мариана Цекова. В строителството са изключително високи разходите. С увеличението на минималната работна заплата ще станат още по-завишени. Условно, ако сме направили досега ремонт на улици и пътища 20 км, сега това ще сторим на 7-8 км, сравни инж.Цекова.  Тя посочи, че получаваната от държавата субсидия за ремонти  е крайно недостатъчна. В тазгодишния бюджет, който предстои да се приеме, не се предвиждат продажби на общинска собственост.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I