В Областната дирекция на МВР в Смолян е създадена организация молбите за временна закрила, хуманитарен или бежански статут, да бъдат приемани в Районните управления на територията на областта и в група „Миграция“, съобщиха от дирекцията.

Всички физически и юридически лица (с изключение на хотели, хостели и др. средства за подслон, регистрирани по Закона за туризма, които подават данните за настанените лица чрез ЕСТИ), които предоставят подслон на чужденци (включително и на украински граждани), следва в тридневен срок от предоставяне на подслона да уведомят писмено група „Миграция“ или най-близкото Районно управление на МВР по местоживеене, като представят документа за задгранично пътуване на чужденеца или документа, с който същият е влязъл в Република България, своите документи за самоличност, и попълнят адресна карта  (присъствието на чужденеца не е задължително), посочиха от дирекцията.

В частност при предоставяне на подслон на чужденци от съответната община, следва в тридневен срок да бъдат изпращани списъци на настанените, включващи: имената им изписани на латиница, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документа за самоличност, точен адрес на настаняване, както и БУЛСТАТ на домакина.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване, 90-дневен престой, в рамките на всеки 6-месечен период в Република България. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства. Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ - МВР или в сектори и групи „Миграция“ при ОДМВР преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим.

Украинските граждани от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване в Република България, в случай че имат сключен трудов договор с български работодател за срок, по-голям от 6 месеца.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I