„Ядосана съм. Отказват се от договора с "Газпром", но като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Кой ще ни даде 43% от петрола, кой ще ни даде метали, зърно?“.

Тези въпроси отправи бившият депутат от Смолян от „Има такъв народ“ Мика Зайкова пред БНТ. Повод за гнева й е признанието на финансовия министър Асен Василев, че България ще откаже да поднови договора с "Газпром", който изтича в края на тази година.

Според нея трябва да се мисли. Мълчанието е злато, но преди да се говори, трябва да се мисли, настоя Зайкова и добави, че ни пречи „тъпоумието на управляващите“.

Тя недоумява, че вместо да имаме газ, щяло да се правят батерии. „С какво ще правят тези батерии?“, запита Мика Зайкова.

Тя отбеляза, че като започнат фирмите да фалират, няма да има и доходи, а като няма доходи откъде ще има пенсии. Не е важно кога ще се направи, а трябва да се разберем с азерите и Дубай за петрол, да се разберем с Турция, настоя Мика Зайкова.

Тя много иска да повярва на премиера Кирил Петков, но не вярва на гърците, че интерконекторът с гръцката държава щял да бъде направен за няколко месеца.

"Трай си, свърши предварителната работа и защо се правим по-католици от папата. Не искам да плаша хората, но това, което направиха е, че няма да преговаряме с руснаците за газ", изтъкна Мика Зайкова.

Според нея инфлацията ще върви нагоре при настоящата ситуация.

Инфлация от 25%-30% прогнозира икономистът Мика Зайкова по БНТ. Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат, или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс, коментира тя.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, инфлацията ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат, каза Мика Зайкова.

Продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат, категорична бе тя.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I