Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда „Николай Хайтов” за 2021 г. Церемонията по връчването й се проведе в Община Смолян.

Наградата се присъжда за написаните от него предговори в многотомното издание на творчеството на Хайтов в издателство „Захарий Стоянов”, за страстната му публицистика и множеството статии в периодичния печат, посветени на големия български писател.

Иван Гранитски е член кореспондент на БАН, поет, публицист, издател и общественик.

Секретарят Момчил Николов връчи наградата на известния творец  и го поздрави от името на кмета Николай Мелемов. „За мен тази награда е висока чест. Приемам я  като дейност на издателството Захарий Стоянов“, посочи Гранитски. Той отбеляза, че са издадени 17 тома на Николай Хайтов. Носителят на приза благодари  на Община Смолян за учредената награда.

В рамките на конкурса беше присъдена и грамота на Красимир Димовски от Пловдив за сборника му „Момичето, което предсказваше бъдещето”.

Церемонията по награждаването започна с изпълнения на състав  от ФА „Родопа“. Наградата се връчва по идея на Община Смолян и Съюзът на българските писатели /СБП/.

Председателят на СБП Боян Ангелов благодари на кмета Мелемов за учредяването на наградата, както и за доброто взаимодействие със СБП. Той благодари за активната творческа дейност  на  председателя на дружеството на СБП в Смолян Светозар Казанджиев. Ангелов  обяви, че за Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и Община Смолян даряват 150 книги от издателствата „Захарий Стоянов“ и „Български писател“.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I