24smolian.com/Общество

За да напълни хладилника за четиричленното си семейство, Виолета Жечева поне 2-3 пъти седмично се налага да пазарува, и пресмята, че досега покупките никога не са ѝ излизали толкова скъпо. Това отбелязва репортерски екип на Нова тв в търсене на отговор на въпроса „Колко продукта можем да купим с доходите, които получаваме, сега и преди година?“.

"За 100 лева купихме салата за една вечеря, продукти за една баница, за един кекс и 3 кг месо, което ще е за 3 вечери, и млечни продукти. Толкова", твърди Жечева, изчислявайки, че с тези продукти семейството ѝ може да изкара около 3 дни. До края на седмицата, обаче, ще трябва да напълни същата количка поне още 1-2 пъти. По думите ѝ, преди година е щяла да вземе отгоре още поне половината от тези продукти.

Драстично поскъпване на основните храни, които купуваме през последната година, отчитат и от Комисията за стокови борси и тържища, регистрирайки ръст за 26 поредна седмица. От началото на годината на едро основните продукти, които купуваме, са поскъпнали с над 13%, а спрямо миналия април – с почти 28 на сто.

Всеки ръст в цената на тока, газа и суровините рязко оскъпява и производството на храни, особено след началото на конфликта в Украйна, отчитат от сдружение "Храни и напитки".

Според икономиста Адриан Николов инфлацията ще продължава да расте, а поскъпването на храните - все повече ще изяжда от бюджета на домакинствата.

На снимката: Разочаровани родопчанки от нещо, което се случва рядко - големият хранителен магазин почива

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I