24smolian.com/Общество

В обектива е истинският живот. Гледните точки и усещания са пет. Истината в десетки фотоси.Мигове, уловени за ценители. Вдъхновение, представено в Смолян.

На 2-ри май петима родопски фотографи откриват съвместна изложба в Клуба на културните дейци в областния град.

„Обичам да снимам още от ученик. Винаги ми е било много приятно да създавам нещо красиво. Може би ми е генетично предадено от баща ми, който е художник и от малък съм имал достъп до красиви произведения на изкуството. Правих опити и да рисувам, но някак си ми липсваше динамиката. Затова предпочитам да снимам. Първоначално снимах с фотоапаратчета тип “сапунерка”, след това се появиха телефоните с камери, но може да се каже, че снимам осъзнато от няколко години. Купих си от т. нар. професионални фотоапарати, но бързо разбрах, че хубави снимки не стават само с едно “щрак”. Започнах с няколко курса по фотография, специализирана литература, видео обучения и т.н. В този период безценна помощ и подкрепа получих от Ангел Георгиев, който също участва в тази изложба. 

И така, вече няколко години, фотоапаратът е с мен почти навсякъде. Снимам  всичко - пейзажи, портрети, животни, птици, събития. Повече го правя за собствено удоволствие и за разтоварване от рутинното ежедневие. Въпреки, че ми е хоби, се опитвам да гледам на целия процес професионално и продължавам да уча и да експерементирам.

Поканата за тази изложба дойде от Пенко Чешмеджиев. Колебаех се дали да се включа, но реших да пробвам. Надявам се нашите снимки да се харесат и да доставят удоволствие на посетителите на изложбата. Ще се радвам и благотворителната кауза, която целим с тази изложба, да е успешна“, казва един от участниците в изложбата-Георги Гаджев.

Ангел Георгиев е единственият професионален фотограф от петимата. Работил е в музея в Смолян и нещата, които ще покаже си заслужават…

„Не си спомням първата снимка, защото снимам от приблизително 1979 година. Започнах покрай брат ми, никога не ми е идвало наум да уча фотография професионално. С цифрова се занимавам от 10 години пак като хоби след пенсионирането си. До идеята ми за изложба са стигна след многократно настояване на хората, които ми харесват снимките, но ми дойде наум, че е по-добре да се направи съвместна изложба, за да бъде по-интересно на публиката. Другите участници са ми колеги от фейсбук, с които се запознах покрай общото ни хоби и страст“, казва организаторът Пенко Чешмеджиев. Човекът, чието око улавя малките детайли от истинския живот.

„Не мога да кажа, че аз си избирам хобито. По-скоро то избира мен.

Пенко Чешмеджиев беше упорит в поканата си към мен за участие в изложбата. Иначе вероятно щях да откажа. Не обичам публични изяви.

Първата ми снимка беше на гора. Вероятно оттам дойде тази любов към снимането на дивата природа“, посочва Александър Караджов

В петорката влиза и Владимир Колачев. Достатъчно е да знаете, че грабва апарата преди да се извиси в небето с делтапланер…

Изложбата се открива в 18 часа на 2-ри май и може да бъде видяна до 14 май.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I