24smolian.com/Общество

В дните от 11 до 20 май всеки желаещ може да направи безплатно и анонимно бърз тест за ХИВ, хепатит В и С и сифилис в лабораторията на Здравната инспекция в Смолян. Кампанията на РЗИ е по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН.

Към момента, България остава страна с ниско разпространение на ХИВ – честотата на новорегистрираните случаи с инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а средният показател за страните от ЕС е 3,3. Проучване за „Нагласи на българите спрямо темата за ХИВ“ показва ниска запознатост на населението с характеристиките на ХИВ/СПИН, което налага засилване на информационните кампании за болестта.

В проучването са тествани редица ситуации, които показват и вид обществена нетолерантност по отношение на хората, живеещи с вируса на ХИВ, а да живееш с ХИВ вече не е смъртна присъда. Страшни са стигмата и неразбирането. Истината е че, ХИВ не може да се предава чрез кихане и кашляне, ръкостискане, целувка, ползване на общи прибори, дрехи, спане в едно легло, работа заедно т.е. при нормално битово и социално общуване.

Ранното откриване на заболяването дава възможност за започване на навременна, безплатна, осигурена от МЗ атниретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителният им статус. Прилагането на терапията удължава живота и подобрява качеството на живот на пациентите, дава им възможност да не заразяват партньорите си и да имат здрави деца.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I