24smolian.com/Коментари

 

Много преди „живеещите“ във Фейсбук да „разкажат играта“ на А, Б, В, Г…, бяха SMS-ите, където 4-ката детронира Ч, а 6-цата – Ш.

Ама всичко започва от края на „старото“ образование, това, което бяха училищата и класните стаи преди 1989 година.

 

24 май е. Денят на буквите и словото.

Уж не бива да забравяме, че с А-то и Б-то започва всичко, ама почти не се сещаме вече, че е така. Че така трябва да бъде.

Случка 1: В банков офис влиза младеж, който крачи и гледа околните сякаш градът е негов, а подире му плахо пристъпва слаба забрадена жена. Кратка среща със служителка и господинът с телефон за два бона и половина сякаш иска да се скрие в него. Не може да попълни формуляр за кредит. На помощ идва майка му, която се образовала на село, но по Татово време.

Случка 2: Кърджалийският квартал „Боровец“. Както навсякъде, тук също я има кореспонденцията с институциите. Младежи с дипломи, за които са се потили най-вече за да могат да получат шофьорски книжки, тичат за помощ „Прочети ми, попълни ми, че нищо не разбирам“ при 55-годишен мъж. Той е само със завършен само 8 клас. Завършил някога, когато образованието беше… образование, а не експеримент след експеримент.

Случка 3: „Бате, аз съм завършил университет, диплома имам, а се измъчвам с това заявление! Защо трябва толкова да усложняват нещата?“, казва младеж пред гише на администрация. Очаква да получи усмивки.

Не, не си завършил, а си купил!

И не е сложна молбата, нито заявлението. Ти си прост, но със самочувствие.

 

Нейсе. Ще става и по-зле, но буквите ще ги бъде.

Честит празник! 24 май е най-истинският.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I