24smolian.com/Коментари

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112 миналата година. Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война бе предшествана от пропагандна агресия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В Съединените щати медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

Северното трио - Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязва “Репортери без граници”.

Ключовото в случая е „смяната на правителства и надеждата“. Сиреч, промяна на отношението към новите силни на деня. В държава, в която свободата се сравнява със салама, това в никакъв случай не е някакво необичайно събитие.

Интересен е анализът от гледна точка на негласната доктрина за еднопосочно отразяване на военния конфликт в Украйна. Възприемане на политкоректната позиция явно обуславя възхода в позициите по „свобода на словото“.

Неотдавна активисти на една от партиите в коалицията разпространиха „позорен списък“ с имена на журналисти, общественици и медии, които едва ли не трябва да бъдат морално линчувани за по-различното им мнение. Бивш външен министър в едно предишно управление дори размаха в ефир Наказателния кодекс и поиска производства за тези, които не споделят общата позиция на НАТО относно случващото се в Украйна.

Отстрелът на неудобни, пък макар и вербално, вдигна рейтинга на страната в частта „Свобода на словото“? В същото време в т.нар. “социални медии“ се блокират профили на дръзналите да изразят по-различно мнение.

И всичко това на фона на 91-вото място.

Свободата май само я миришем. Усещането за нея е като усещането за корупцията. Тегаво, лепкаво, вонливо.

 

*

България се изкачва с 21 места в годишната класация за свободата на словото и вече заема 91 място, в сравнение със 112 миналата година.

Звучи като виц, приемете го като виц.

Тази класация нито журналист храни, нито политиката на дадена медия променя.

И все пак, ако има някакво подобряване на климата в посока на освободените окови от журналистите, да си живи и здрави трите служебни правителства.

 

*

Но трябва да бъдем и коректни. В България има теми, по които е позволена 100-процентова свобода. Примерно, за каките с излъчване на актриси от филми за възрастни, които се опитват да пеят, за чалга индустрията, за… за неща, които не променят живота, но създават кефлийско настроение на консуматорската армия.

„Диона с кочан царевица между гърдите: Винаги готова за нови приключения!“, гласи заглавие, което днес ще отчете сериозен читателски интересен. Снимката към публикацията е горе.

Честито 91-во място, от което никой не се интересува, но чат-пат го използва като лозунг във връзка с... интереса, който клати феса.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I