24smolian.com/Общество

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и директорът на Институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ доц. д-р Ваня Димитрова присъстваха на тържеството по повод 100-годишнината от създаването на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем.

„Скъпи ученици, помнете, че Третата българска държава е създадена благодарение на възрожденския дух на нашия народ, мечтата му за просвещение и за образование на децата му. Днес виждам в лицето на вашите учители пазители на тази традиция и се надявам вие да продължите това, защото образованието е сила. Сигурно затова съм запомнил максимата, че успехът на всяко училище зависи от качеството на образование на неговите ученици, от творческия дух, от личностите, които то формира. И потвърждение на тази максима са всички успели българи, които днес са гости на тържеството като бивши възпитаници на това училище! Уважаеми учители, бъдете здрави и продължавайте да вярвате във възрожденския дух“, каза в приветствието си бригаден генерал Иван Маламов.


След тържествения концерт той се срещна с възпитаници на гимназията, за да им разкаже за мисията на Националния военен университет и за професията на военнослужещ, а и да отговори на всички въпроси, които тийнейджърите започнаха да му задават в мига, в който той влезе в училищния двор.

„Всеки ден получавам покани за тържества, празници и срещи и на много от тези покани не успявам да отговоря поради липсата на достатъчно време. Но в мига, в който получих поканата за вашето тържество, вече бях сигурен, че ще дойда тук. И знаете ли защо? Защото вашата директорка дойде при мен лично и показа огромно уважение към институцията Национален военен университет. И това ми посещение няма да е последното, освен това вие ще дойдете във Военния университет, ще изпратя тук курсанти, за да ви покажат какви умения трупат по време на обучението си“, каза в началото на срещата бригаден генерал Маламов и разказа на новите си приятели за двуседмичното обучение, което НВУ организира миналата година за 20 ученици от великотърновската гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. „Те облякоха камуфлажи, живяха по режима на курсантите, оцеляваха точно като тях в природата, стреляха и накрая положиха изпит, за да получат сертификати. Само след два месеца при нас ще дойдат 300 деца от цялата страна, за да видят армията отвътре“, допълни още бриг. генерал Маламов.

За офицерството, което е гръбнакът на всяка армия и за армията, която е стълбът на всяка държава, си говориха началникът на НВУ и учениците. Те питаха за това как протича работния ден на българския офицер, за битките на българската армия, с които той се гордее. Разказаха му за екскурзията си във Велико Търново, превърнала се в истинско приключение, благодарение на случайната им среща с военнослужещи, които поканили децата да разгледат Военния университет.

„Все по-популярни стават ученическите гвардейски отряди. Разбрах, че и при вас има интерес към това и ви обещавам, когато направите отряда си, да ви изпратя курсанти, които ще ви научат на всички умения, за да можете да участвате в ритуали и празници. Уверявам ви, че да бъдете гвардейци е истинска чест и това преживяване ще ви научи да бъдете достойни българи. Какъвто е и вашият съгражданин и вече бивш възпитаник Виктор Дерменджиев. Той вече ще бъде курсант, яви се на ранния прием и съм го запомнил, защото той бе облечен в костюм. Това е огромен показател за възпитанието на момчето и е уважение към институцията. А Българската армия е институция със забележителен дух. Докато го имаме, ще бъдем непобедими“, заяви началникът на Националния военен университет.

Бригаден генерал Маламов и директорът на училището Сийка Кирякова подписаха споразумение за сътрудничество. Меморандумът предвижда обмен на опит, идеи и добри практики, разработване на съвместни инициативи и проекти.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I