24smolian.com/Общество

Сезонът по морето започна още през април, а в края на май вече всички магазини и  заведения са отворили врати. Причината са украинците. Те са колкото желани, толкова и нежелани. Този извод става ясен от коментарите на хората. Навсякъде звучи руска реч, улиците са пълни с хора. Човек остава с впечатлението, че е месец юли, а още не си е отишъл месец май. Украинки с деца по цял ден обикалят магазините и пазаруват. Изглеждат спокойни, много добре облечени и нямат вид на хора, които са избягали от война.

 

Демонстрират класа и самочувствие.

 

Собствениците са доволни, защото имат оборот. И вече се притесняват какво ще се случи с търговията след 31 май, когато трябва украинците да си тръгват. В хранителните магазини също са доволни от бежанците, защото въпреки, че хотелиерите ги хранят, те си пазаруват. Като цяло цените все още не са завишени прекалено много в търговските обекти по морето, но не се знае как ще е през летните месеци юни, юли и август.

Собствениците на хотели искат да се отърват от украинците, а собствениците на магазини не желаят това, коментират родопчани, започнали работа по Черноморието ни. Всеки според интереса си. Общинари в Несебър и Св.Влас споделят, че бежанците постоянно ходили в администрациите да питат на какви помощи имат право. Доста били нахални и с претенции. Местните хора не ги понасят заради това, че на тях им дават по 40 лв. на ден на човек, а нашите българи мизерстват с ниски пенсии и заплати.

В Слънчев бряг започна вече извеждането от хотелите на украинци с автобуси. Все още няма яснота колко от местата за настаняване в курорта ще се възползват от удължаването на програмата за бежанците при новите условия – 15 лв. на ден на човек.

"До 31 май ще сме безплатно, но след 1 юни ни казаха, че трябва да си плащаме. Много жалко, защото нямаме пари. А да се върнем в Николаев, дори не искам да си го помисля", жалва се Олександра.

"Тези от нас, които сега нямат дом и нямат възможност да се върнат у дома, благодаря, че можем да се преместим някъде тук в България на безопасно място. Имам две малки деца и искам да растат в безопасност", посочва млада майка  от Украйна.

Повечето собственици на хотели организират сами извозването и преместването на бежанците, защото очакват вече туристи. Няма да се възползват от удължаването на програмата.

 


„Три хранения за 15 лв.

 

е невъзможно в нашата държава. Няма да издържим, 40 лв. също бяха малко, да не говорим за 15. А и те са с големи претенции, на два дни да им сменяме чаршафите, все едно като са били у дома ги сменят на два дни“, коментира друг собственик на хотел в Слънчака, който чака с нетърпение да се освободи обектът му.

От новата мярка 15 лв. ще се възползват предимно нискокатегорийни хотели. Говори се, че доста от украинците ще бъдат преместени в Приморско, Лозенец и Ахтопол. 

Местните хора масово коментират, че доста от бежанците  имат апартаменти в Слънчев бряг и Св.Влас, но ги отдават под наем, а те живеят безплатно по хотелите. Не искали и да работят, изкарвали по два-три дни и напускали. А както всеки летен сезон, сега и през този има глад за кадри. Търсят се сервитьори, готвачи, магазинери, бармани, камериерки, но няма желаещи да работят, нито украинци, нито българи.

 

Притеснението

 

Собствениците на хотели и обекти по морето са притеснени за предстоящия сезон. Чудовищната инфлация, скъпите горива и сериозното намаляване на доходите ще оставят много българи без почивка на морето. Противоепидемичните ковид  мерки паднаха и нашенци ще посещават морските курорти в Гърция и Турция въпреки, че и там не е евтино.    

Все още е рано за прогнози. Като наближи морската почивка ще стане ясно кой и къде  ще предпочете да почива.

Типично по български, хотелиери  си мечтаят летният сезон да е като миналото лято, което напомняше обстановката по морето преди 1989 г. Хотелите и заведенията пращяха буквално от хора, но тогава бяха затворени граничните пунктове заради ковид мерките. Оказва се, че българинът е по-добър клиент от нискобюджетни туристи от някои страни, които пълниха родните ни курорти.

Миналото лято българинът спаси сезона, сега предстои да видим кой ще го спасява.

Николай Михайлов

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I