24smolian.com

Уважаеми госпожи и господа червенокръстци, приятели и съмишленици,

Поздравявам ви със Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май.  На този ден преди 194 години е роден големият швейцарски хуманист Анри Дюнан – основоположникът на червенокръсткото движение през 1863г. Идеята възниква по време на военен конфликт в отговор на нуждата от медицинска грижа за ранените войници. Идеалите за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са фундамента, върху който и днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец реализират дейност за закрила на човешкия живот и здраве.

Над 14 милиона доброволци на Движението в последните две години са в предните редици на борбата с пандемията и оказване на помощ на бежанците от войната в Украйна, днес. Със забележителна всеотдайност и издръжливост са подпомогнати над стотици милиони хора.

Българският Червен кръст изпълнява своята хуманитарна мисия и спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвими групи граждани вече 144 години.

Ние от областната организация на БЧК-Смолян, като част от световното семейство на червенокръсткото движение, също работим отдадено, с грижа за хората в нужда. В трудното за целия свят време с изключителна отговорност се изправяме пред болката и страданието, мобилизирайки целия си ресурс. Някои от най-значимите ни постижения са:

-над 7000 човека ежегодно, в последните няколко години, са подпомагани с хранителни продукти, по Хранителната програма на ЕС;

-87 деца от социално слаби семейства получават топъл обяд в училище по проект „Топъл обяд“;

-Над 40 изолирани болни с Ковид, са подпомогнати с хранителни пакети чрез програмата „Купи и дари“;

-Стотици младежи са обучени в лидерство и здравословен начин на живот в 12те клуба на младежката ни червенокръстка организация, която реализира и многобройни инициативи в полза на уязвимите хора;

-Стотици са обучените в първа долекарска помощ кандидат –водачи на ПМС и десетки – за водни спасители;

-Десетки са получили помощ  чрез дарителски инициативи, организирани от  общинските организации на БЧК;

-Над 150 украински граждани са  получили помощ през последните два месеца.  

Днешният ден е и повод да изразим признателност към отдадените на хуманната кауза доброволци, членовете и служителите на Българския Червен кръст, към нашите партньори и дарители, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието.  Гордеем се и дълбоко уважаваме положените  усилия за хуманитарна помощ на най-уязвимите групи на обществото - мерило за най-висока нравственост и отговорност, израз на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.

На всички пожелавам мир и здраве. Нека бъдем по-човечни, каквото е и тазгодишното мото на Международното червенокръстско движение.

Д-р Мими Кубатева

Председател на Областния съвет на БЧК-Смолян

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I