От 24rodopi.com/Коментарът


Той се прибира уморен. Миришещ на кръв и война. С един преметнат автомат на рамо. Посреща го детето му, което няма дори обувки. 

Цената на свободата. На победата. Смисълът на човечеството. На светлината, надвила мрака…


***

Стрелките следват своя неуморим ход. Под златния часовник в една от залите на френското външно министерство на улица „Ке Д`Орсе” Роберт Шуман прочита написана от него декларация. С нея се поставя началото на единението на Стария континент. Сложени са основите на Европейския съюз.

1950-та година. Датата е 9 май, обявена за Ден на Европа. Започва избуяването на една мечта-обединение между държавите в континент, опустошен от най-кървавата война в историята на човечеството…


***

Умореният войник от Съветската армия вдига детето си, целува го. Сълзи се стичат по небръснатата буза. Той е победил, но момченцето у дома няма дори обувки. Стиска в ръка няколко цветя…

Победа с цената на 25 милиона жертви. Европа е спасена от нацистите. 

Детето няма обувки…


***

Днес болшинството късопаметници ще отбележат Деня на Европа. Заради договора за „въглища и стомана“ под стрелките в сградата на улица „Ке Д`Орсе“.

И ще изгонят от главите си историята за войника с босото му дете като неприятна част от съществуването на еврото.

„Въглища и стомана“ са по-важни. 

За пореден път „босоногият“ Изток трябва да спасява Запада от самия него. 

9 май е началото. Винаги идва с Прощаването на славянката и приключва в…


***

И още едно калкулиране: Ако не беше Победният 9 май, нямаше да го има Европейският 9 май.



На снимката горе: Люлка след битката при Сталинград.

И втората снимка е автентична, не е дезинформационен продукт.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I