24smolian.com/Общество

За първи път в Мадан ще бъде даден стартът на уникалното спортно събитие – ултрамаратон К3 ULTRA - GOLD BORDER RACE.

Изпитанието на силите, духа и волята на бегачите ще се проведе по трасета с дължини 85, 63, 43 и 23 км по родопските баири.

На 17 септември в 8 часа ще бъде даден стартът за дистанцията от 43 км от централния площад в Мадан. Трасето е с класическата маратонска дължина от малко над 42.195 км и D+1400 м. Бегачите тръгват от центъра на Мадан, преминават покрай новата спортна зала и поемат по живописта пътека към връх Илинден.

Почти през цялото време трасето се движи над т. нар. Маданско рудно поле, където бегачите ще могат да видят както уникални минерални проявления, така и специални технически съоръжения. Трасето продължава до едно от най-впечатляващите скални образувания в Родопите - Кечи Кая, около което се виждат останките от важната средновековна крепост Козник. Тук е организиран и подкрепителен пункт с родопски деликатеси от маданския край. След това трасето преминава покрай грамадата Бабката, откъдето всеки ще може да се наслади на спиращи дъха гледки: на север към познатите върхове Рожен, Снежанка и Перелик, а на юг - билото, по което минава южната ни граница. Следва приятен участък през удивителна букова гора и бягане по самата граница заедно с бегачите от дистанция GBR 63. На границата е организиран пункт „Гъбката“ с красиви гледки на изток към долината на река Върбица.

Оттам  предстои плавно спускане отново по билото на планината, което минава над с. Аламовци, през връх Рупчево, Кильови колиби и връх Косора, откъдето бегачите спускат до параклиса „Св. Екатерина“. А от там до финала в Златоград са само три километра, които са общи за всички дистанции.

Община Мадан подкрепя спортното събитие заявявайки, че спортът във всичките му проявления е приоритет, който ще бъде следван безрезервно във всеки един момент в развитието на града и цялата община.

Към момента за трасето има регистрирани над 100 участници, като очакванията са те да станат няколко пъти повече.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I