24smolian.com/Общество

В село Стойките ще се проведе Трети национален гайдарски събор "Апостол Кисьов". Събитието ще се състои на 25 и 26 юни, като организатори са Министерството на културата, Община Смолян и НЧ „Пробуда-1903“- с.Стойките.

Проявите започват на 25 юни от 11 часа, когато ще бъдат поднесени венци и  цветя пред паметника на Апостол Кисьов. От 11,30 часа ще бъде открита и осветена обществена колекция „Гайдата – древна и вечна“. В 12 часа започва Гайдарското дефиле до местността „Потока“, където от 13 часа ще бъде открит съборът. След това започват изявите на участниците. Ще има и школа за начинаещи гайдари.

В 15 часа в читалището в Стойките ще се проведе кръгла маса на тема: „Методика на преподаване на българска гайда“. ФА „Родопа“-Смолян ще изнесе концерт от 18 часа в местността „Потока“.

На 26 юни продължават изявите на участниците, след което с галаконцерт ще бъде закрит съборът.

Целта на Гайдарския събор е съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, популяризиране на родопската гайда и подкрепа на младите изпълнители.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I